Home Nieuws Blijf je publiek inspireren! Praktijkvoorbeelden …

Blijf je publiek inspireren! Praktijkvoorbeelden om je archief online te tonen

Elders presenteerden we een artikel met tips om je digitaal archief te onderhouden. Nu staan we even stil bij de creatieve mogelijkheden die een digitaal archief creëert. Hoe blijf je in deze tijd in contact met je publiek?

Veel muziek- en podiumkunstenorganisaties delen momenteel opnames van voorstellingen, streamen liveoptredens, delen virtuele tentoonstellingen of publiceren podcasts. Zo kunnen ze via sociale media of hun website toch nog contact met hun publiek onderhouden. Vaak duiken ze hiervoor in hun archief. In dit artikel zetten we enkele good practices op een rijtje. Hoe worden er in deze situatie toch allerlei initiatieven uitgebouwd? 

Op de zetel met Tristan & Isolde

  • De Munt in Brussel opent de digitale deuren, aangezien veel voorstellingen werden geannuleerd of uitgesteld naar een volgend seizoen. Tijdens het huidige virtuele seizoen” stream je Aida, La Gioconda, Tristan en Isolde,
  • Opera Ballet Vlaanderen selecteerde enkele opera’s en en balletten uit de afgelopen seizoenen en zette deze online. Het aanbod wordt in de komende weken nog uitgebreid.
  • Ook de Parijse Opera zet, in samenwerking met TVFrance, tijdelijk een hele reeks operavoorstellingen in de (high-definition) kijker. We konden al genieten van Don Giovanni en het Zwanenmeer. Dit weekend is het de beurt aan Hommage à Jerome Robbins en binnenkort bewonder je onder meer Carmen en Les Contes d’Hoffmann vanuit je kot. 
  • OperaVision is een Europees operaplatform waar je on demand je favoriete voorstellingen kan bekijken. Ze bieden per online opera ook een stukje context met uitgebreide documentatie over de cast en de plot, net als enkele inzichtelijke weetjes. Wie eerder nog zijn weg zoekt binnen de operawereld kan terecht op deze pagina.

Thuisblijftheater

  • Het Toneelhuis is tijdelijk veranderd in Huistoneel. Je kan gratis voorstellingen bekijken en artistiek leider Guy Cassiers leest elke avond een fragment uit Zijde van Alessandro Barrico voor als verhaaltje voor het slapengaan. 
  • Bij onze noorderburen zendt het Groningse Grand Theatre iedereen donderdag en vrijdag voorstellingen uit die vierentwintig uur lang gratis te zien zijn.
  • Ook Podium aan Huis levert gratis opnames van straffe podiumvoorstellingen (voor jong en oud) aan huis. Via hun platform bundelen gezelschappen en cultuurhuizen virtueel de krachten om het publiek te blijven ontroeren en ontspannen: van Dadakaka tot Eine schöne Müllerin, van hetpaleis tot Ultima Thule & veel meer. 
  • Geen zin in een voorstelling? Bezoek dan ErTAZeens. Deze online tentoonstelling uit 2016 maakte de geschiedenis van Theater Aan Zee toegankelijk voor het brede publiek, maar ook voor onderzoekers, medewerkers, studenten, journalisten en de kunsten- en erfgoedsector. Zie ook het artikel dat wij destijds schreven.

Dansen in de keuken

  • Het befaamde dansgezelschap Rosas stelt films en documentaires gratis ter beschikking. Bovendien leggen ze in instructiefilmpjes de verschillende bewegingen en de structuur van de choreografie van Rosas danst Rosas stap voor stap uit. Met die cult-choreografie brak Anne Teresa De Keersmaeker internationaal door en schreef ze postmoderne dansgeschiedenis. De filmpjes en de deconstructie van de complexe choreografie bieden een fantastische inkijk in de werkwijze van De Keersmaeker, voor wie het bewust doorgeven van haar eigen, specifieke danstaal al langer een aandachtspunt is.
  • Verder roept het Franse dansplatform Numeridanse ons op om thuis te dansen. Ze bieden ook online expo’s aan, zoals deze over het gezelschap Vlovajobpru. In de videotheek vind je dansfilmpjes van over de hele wereld. 

En meer …

Voorbeelden genoeg natuurlijk, maar we sluiten af met enkele eervolle vermeldingen.

  • Het Huis van Alijn maakte met Google Arts & Culture een straffe online expo over circusgeschiedenis. Check ook eens de circustijdlijn van Circuscentrum, gemaakt met Knightlab. 
  • Of scrol door het leven van Tone Brulin.
  • Mis je de concertzalen ook zo? Bezoek elk hoekje van het Brugse Concertgebouw in deze 360-graden-weergave.

Meer lezen? Check dan het CEMPER-dossier Uitpakken met je erfgoed op onze website. Heb je nog vragen over rechten en beleid rond open data? Volg dan deze online workshop van meemoo.

Ook interessant

22 mrt. 2024

Muziek en podiumkunsten op Erfgoeddag 2024

Ontdek een selectie van activiteiten op Erfgoeddag 2024 waarbij muziek- of podiumerfgoed centraal staat.
Lees meer
11 mrt. 2024

Verslag werksessie Dans en het museum

Hoe kan een samenwerking tussen dans en musea er uitzien? Aan de hand van prikkelende stellingen, vragen en praktijkvoorbeelden gingen we hierover in…
Lees meer
01 mrt. 2024

Ambacht in Beeld Festival Brussel 2024

Ontdek op 30 en 31 maart 2024 meer dan 40 workshops, masterclasses, exposities, demonstraties en films tijdens het Ambacht in Beeld Festival.
Lees meer
28 feb. 2024

"Soms fotografeerde ik vierhonderd concerten per jaar" - Carline Vandercruyssen en haar uniek rockarchief

Carline Vandercruyssen beheert met Goedefroit Music een archief van vijftig jaar concertfotografie.
Lees meer