Home Nieuws Terugblikken op 20 jaar Theater Aan Zee met een o…

Terugblikken op 20 jaar Theater Aan Zee met een online tentoonstelling

Naar aanleiding van de twintigste editie van Theater Aan Zee (TAZ) in 2016 wilde het Oostendse theaterfestival terugblikken op haar geschiedenis Met ErTAZeens zetten ze in op een online tentoonstelling die de bezoeker via verschillende invalshoeken een parcours laat afleggen doorheen 20 jaar TAZ. In dit verslag van TRACKS lees je hoe TAZ aan de slag ging.

Status

  • Voorbereidingen: in kaart brengen, centraliseren en inventariseren met de hulp van vrijwilligers (voorjaar 2014 – februari 2015)
  • Aanvraag van een projectsubsidie als ontwikkelingsgericht cultureel-erfgoedproject (januari — februari 2015)
  • Ontwikkelen van een digitale tentoonstelling met MOVIO (november 2015 – mei 2016)
  • Lancering van de digitale tentoonstelling ErTAZeens (juni 2016)

Probleemstelling

Voor de twintigste editie van TAZ (2016) wilde het festival haar geschiedenis vertellen en zichtbaar maken. De eerste stappen waren: het archief in kaart brengen, te centraliseren en inventariseren op stukniveau (dus: stuk per stuk), samen met enthousiaste vrijwilligers. Dit traject werd begeleid door Het Firmament (nu CEMPER). Met een werkgroep bestaande uit toenmalige TAZ-medewerkers, ex-TAZ programmatoren, ex-TAZ laureaten en een aantal projectpartners werd bepaald welk archiefmateriaal waardevol is om te bewaren en te tonen aan een breed publiek. Met een online, digitale tentoonstelling wil het festival haar verleden toegankelijk maken voor het brede publiek, maar ook voor onderzoekers, medewerkers, studenten, journalisten en de kunsten- en erfgoedsector. In dit verslag van TRACKS lees je hoe dit project werd uitgewerkt. 

Methode en resultaten

Lees alles over de aanpak van Theater Aan Zee en de concrete uitwerking van de online tentoonstelling ErTAZeens op de website TRACKS en surf naar ertazeens​.be om het resultaat te bewonderen!

    Ook interessant

    23 apr. 2024

    “Gentse volksliedjes hebben een grote verbindingskracht”

    Folkmuzikant Wim Claeys zingt samen met de Stemband liedjes in het Gents dialect. Het kinderkoor kreeg een plaats op het Register van Inspirerende Vo…
    Lees meer
    16 apr. 2024

    "We doen toverlantaarnshows zoals die in de periode 1820-1920 kunnen geweest zijn"

    In hun vrijetijd voeren Dominique Santens en Philippe Khazzaka, samen met twee collega’s, toverlantaarnshows op. Wat is een toverlantaarn juist?
    Lees meer
    22 mrt. 2024

    Muziek en podiumkunsten op Erfgoeddag 2024

    Ontdek een selectie van activiteiten op Erfgoeddag 2024 waarbij muziek- of podiumerfgoed centraal staat.
    Lees meer
    21 mrt. 2024

    Topstuk in de kijker: Judith ende Holifernes

    In 1577 schreef de Roeselaarse rederijker Robert Lawet een toneelspel over Judith en Holifernes, een geliefd thema in de dramatiek. In 2014 werd het …
    Lees meer