Herbestemming: Theaterpoppen zoeken nieuwe thuis - 2019 tot 2020

MG 2161 2

Zoektocht naar een nieuwe thuis voor belangrijk theatererfgoed


CEMPER en stad Mechelen zoeken dringend een nieuwe thuis voor een unieke collectie van honderden historische theaterpoppen. Musea uit binnen- en buitenland worden aangesproken om de theaterpoppen op te vangen.

De collectie van CEMPER bevat honderden theaterpoppen. Bijna alle poppen werden verzameld, gemaakt of gebruikt door drie generaties van de familie Contryn en medewerkers van Spelleke van Ulenspiegel, Hopla en de School voor Poppenspel. Daarnaast bevat de collectie ook poppen van het Gentse Theater Taptoe. Om deze collectie te behouden voor toekomstige generaties gaf de Vlaamse overheid aan CEMPER de opdracht om haar collectie over te dragen aan geschikte bewaarinstellingen. CEMPER start daarom een ronde langs verschillende musea uit binnen- en buitenland om de collectie voor te stellen. Vandaag bevindt de collectie van CEMPER zich op dezelfde locatie als die van Beeldsmederij DE MAAN en haar voorloper Mechels Stadspoppentheater. Samen vormen ze de grootste poppencollectie in Vlaanderen.

De poppencollectie van CEMPER geeft zoveel inzicht in evoluties binnen het figurentheater, niet enkel in Mechelen, maar ook daarbuiten. Kunstenaars van vandaag en morgen kunnen er bovendien enorm veel inspiratie uit putten. Daarom is het belangrijk dat een dergelijke collectie op een goede manier wordt bewaard en opnieuw wordt getoond aan het publiek.” Zegt Fernand Verreth, lid Algemene vergadering Beeldsmederij DE MAAN.

Voorbereidingen

De voorbereidingen voor de zoektocht naar een nieuwe eigenaar startten vijf jaar geleden. Vrijwilligers van het Hof van Busleyden nummerden, labelden, fotografeerden en beschreven alle poppen. Experten namen de collectie onder de loep en maakten een lijst op van de poppen die we als cultureel erfgoed kunnen beschouwen: 400 poppen die we willen bewaren voor volgende generaties. Dit waarderingsonderzoek’ gebeurde dankzij steun van de Vlaamse overheid. Het is voor deze poppen dat een museum als nieuwe eigenaar wordt gezocht.

Ontdek de collectie

De theaterpoppen vertellen ons duizend-en-één verhalen. Over historische evoluties binnen het figurentheater, over pioniers in maak- en speeltechnieken, over de passie van de Mechelse familie Contryn, en zo veel meer. Via de links aan de rechterkant kan je enkele verhalen uit onze collectie ontdekken. Je vindt er ook een volledige inventaris met foto’s en het rapport van het waarderingsonderzoek.

Update februari 2020

Collectiebeherende instellingen konden tot januari 2020 zich kandidaat stellen. De respons uit binnen- en buitenland was groot. Een adviescommissie zal nu alle voorstellen bekijken. Deze commissie bestaat uit CEMPER-medewerkers, vroegere eigenaars van de poppencollectie en mensen die eerder al betrokken waren bij het waarderingstraject van de collectie. Met elk hun eigen expertise en perspectief zullen de commissieleden een weloverwogen voorstel ter goedkeuring voorleggen aan de Raad van bestuur van CEMPER.

In de pers


  Foto: © Rudy Gadeyne

  Stel een vraag

  Heb je vragen of wil je weten wat CEMPER voor je kan betekenen? Laat van je horen!
  CEMPER vzw
  Onder-Den-Toren 12
  B‑2800 Mechelen
  O. nr. 0683 772 202
  RPR Mechelen