Who is Peter De Greef?

Shutterstock_659328871

Peter De Greef (19011985) ging na zijn studies aan de Academie voor Schone Kunsten in Brussel aan de slag als commercieel illustrator. Hij tekende en schilderde in diverse genres: hij ontwierp onder meer affiches, theaterdecors, reclame, etalages, programmabrochures, fotocollages, platenhoezen, karikaturen voor tijdschriften, enz.

Naam maakte De Greef vooral als illustrator voor muziekuitgeverijen. Hij verzorgde enkele honderden covers voor de bladmuziekuitgaven van onder meer Pletinckx, Ysaye, Mado, Maison Musicale Moderne, Office Musical, International Music Company en Schott Frères. Voor die illustraties liet hij zich inspireren door de muziek in kwestie, vaak jazz en lichte muziek. De onderwerpen en uitvoering paste hij met veel fantasie en talent aan de uitgave aan. Ook voor Music, het jazztijdschrift van Félix Faecq en voor de clubs Boeuf sur le Toit en Gaity maakte hij regelmatig ontwerpen.

Christian Van den Broeck, zelf verzamelaar van het werk van De Greef, publiceerde een boek over het leven en werk van deze meesterlijke illustrator. In samenwerking met De Greefs zoon Freddy beschrijft hij er de ups en downs in het vak en de verschillende stijlen die het werk van De Greef kenmerken. Dankzij de talrijke reproducties een prachtig tafelboek.

Christian Van den Broeck, Who is Peter De Greef?, Belgatone, 2012. ISBN 978 – 9 081872409

Van dezelfde auteur is er ook een website.

Naar aanleiding van een tentoonstelling over De Greefs werk in het Design Museum Gent (2013) werd volgend animatiefilmpje gemaakt:

Stel een vraag

Heb je vragen of wil je weten wat CEMPER voor je kan betekenen? Laat van je horen!
CEMPER vzw
Onder-Den-Toren 12
B‑2800 Mechelen
O. nr. 0683 772 202
RPR Mechelen