Home Projecten Schipper mag ik overvaren? - een publicatie met 1…

Schipper mag ik overvaren? - een publicatie met 100 kinderliedjes

2021-2023

Kinderliedjes zijn van alle tijden en van overal ter wereld. Daarom stelde CEMPER op vraag van Uitgeverij Lannoo een kinderliedjesboek samen, getiteld Schipper mag ik overvaren? En 99 andere kinderliedjes van hier en elders om samen te ontdekken. Het boek is het vervolg op Het lijkt wel een feestje, een boek met 150 versjes voor kinderen. Voor dit project verzamelen we 100 liedjes die in Vlaanderen en Nederland gezongen worden voor en/of door kinderen.

Vlaanderen en Nederland hebben een grote diversiteit; zo heeft ongeveer een derde van de Belgische bevolking een buitenlandse achtergrond of nationaliteit*. Zij zingen kinderliedjes van over heel de wereld, in verschillende talen. CEMPER wil het muzikale erfgoed in Vlaanderen laten zien, daarom streefden we ernaar om die diversiteit te omarmen in het boek. Zo vind je in de liedjesbundel heel wat bekendere liedjes terug, die al jaar en dag in Vlaanderen en Nederland gezongen worden. Denk hier bijvoorbeeld aan Ik zag twee beren’, Door de kamer vloog een vlieg’ en De kop van de kat’. Daarnaast gingen we op zoek naar liedjes die door diverse gemeenschappen gezongen worden. Zo kan iedereen kennis maken met liedjes als Papa to whé gbé ya’ uit Benin, het Turkse slaapliedje Dandini’ en het Congolese Amawolé’.

Om een keuze te maken, vroegen we verschillende mensen naar liedjes die zij belangrijk vinden. We klopten aan bij erfgoed- en cultuurorganisaties. Een klankbordgroep van muziekexperts en leerkrachten hielp ons bij de uiteindelijke selectie. Dankzij hun hulp dragen we met Schipper mag ik overvaren? ons steentje bij aan het borgen van dit immaterieel erfgoed. 

Al deze liedjes komen samen in een mooi geïllustreerd boek. De liedjes worden genoteerd met partituur en via een QR-code in het boek kan je de melodieën beluisteren. Zo zorgen we ervoor dat je de liedjes makkelijk kan meezingen. Naast een partituur en de oorspronkelijke tekst staan er weetjes in het boek. Zo kom je bijvoorbeeld te weten waar het lied Zeg, ken jij de Mosselman’ vandaan komt. 

Het boek werd — net als Het lijkt wel een feestje — geïllustreerd door Puck Koper. Met een stevige portie humor moedigt ze je aan om de liedjes uit volle borst mee te zingen

In wisselwerking met Uitgeverij Lannoo en de illustrator kwamen we tot een resultaat waar we trots op zijn. Dat Schipper mag ik overvaren? verscheen op 14 november 2023 en dat hebben we niet ongemerkt laten passeren! Daarom deden we een boekvoorstelling op 19 november in Mechelen en speelde beiaardier Luc Rombouts op 22 november een aangepast programma in Leuven.

Tijdens de erfgoedweek van 15 tot 26 april 2024 gaat Debora Plouy met het boek naar scholen om kinderen al zingend te leren over immaterieel erfgoed. Meer informatie over de erfgoedklasbakken vind je op Cultuurkuur​.be.

Bekijk de aftermovie van onze lanceringsmomenten

Schipper mag ik overvaren in de pers

  • Schipper mag ik overvaren?’ en 99 andere kinderliedjes in nieuw boek zetten je aan tot zingen: Erfgoed levendig houden”
    Gazet van Antwerpen — Mechelen, 19/11/2023
  • Schipper mag ik overvaren?’ en 99 andere kinderliedjes in nieuw boek zetten je aan tot zingen: Erfgoed levendig houden”
    Nieuwsblad — Mechelen, 19/11/2023
  • CEMPER lanceert boek met zingbaar erfgoed: Rijkdom aan kinderliedjes in al zijn diversiteit laten zien“
    Het Laatste Nieuws — Mechelen, 19/11/2023
  • Kinderkoor zingt liedjes van nieuw boek Schipper mag ik overvaren?’ samen met stadsbeiaardier: Ik kende het liedje al, want ik zong het vroeger met mijn oma“
    ROBtv, 22/11/2023
  • Samen zingen maakt de wereld leuker
    Boekenbijlage, 23/11/2023
  • Kerstwensen * Koffiemisu * De kunst van gelukkig zijn-Valerie Vaes/​Schipper mag ik overvaren-CEMPER
    Jeanet Tiemessen, 27/11/2023
  • Boekrecensie Schipper mag ik overvaren?
    WendyBlogt, 5/12/2023
  • Een schriftelijke neerslag van levende tradities. Schipper mag ik overvaren
    faro, 27/03/2024

* Myria. (2021, 1 januari). Bevolking en migratiebewegingen.

Projectmedewerkers

Immaterieel erfgoed Debora Plouy Mail Debora Plouy
Communicatie Sarah Masson Mail Sarah Masson