Praktijkwijzer

Shutterstock_1270981969

Een handige gids boordevol informatie, tips en voorbeelden over wat je allemaal met erfgoed kan, mag of moet doen. Een must-read voor kunstenaars en kunstenorganisaties, beheerders en verzamelaars, onderzoekers en nieuwsgierigen.

Goed bewaren

Goed bewaren

Je erfgoed heeft heel wat te bieden! Maar je erfgoed bewaart zich niet vanzelf. Ga daarom vandaag aan de slag met jouw erfgoed.

Leer meer over "Goed bewaren"
Zorg dragen voor immaterieel erfgoed

Praktijken doorgeven

Wat is immaterieel erfgoed van muziek en podiumkunsten? Hoe kunnen we het een toekomst geven?

Leer meer over "Praktijken doorgeven"
Digitaal archief

Digitaal bewaren

Digitale bestanden zijn kwetsbaar. Een groot risico is dat bestanden die je jaren geleden hebt aangemaakt, vandaag niet meer kunnen worden geopend, er anders uitzien of op een andere manier reageren. Deze tips helpen je om bewuster om te gaan met je digitale archief.

Leer meer over "Digitaal bewaren"
Nieuwe bewaarplaats

Overdragen en schenken

Als je niet meer kan instaan voor de zorg voor je erfgoed, kan je op zoek gaan naar een nieuwe beheerder: iets of iemand die de verantwoordelijkheid en zorg voor het erfgoed overneemt. We tonen je 4 stappen om slim op zoek te gaan naar een nieuwe bewaarplaats.

Leer meer over "Overdragen en schenken"
Erfgoed tonen en gebruiken

Uitpakken met je erfgoed

Je creatieve werk of je collectie komt pas echt tot zijn recht als anderen het kunnen vinden en bewonderen. Want wat jij gecreëerd of verzameld hebt, kan anderen inspireren. Hoe je dat aanpakt, met respect voor auteurs- en andere rechten, lees je hier.

Leer meer over "Uitpakken met je erfgoed"
Onderzoeken

Onderzoeken

Roerend erfgoed biedt een unieke inkijk in het verleden van muziek en podiumkunsten. Onderzoek naar immaterieel erfgoed verrijkt ons begrip ervan. CEMPER wil daarom dat er meer onderzoek gebeurt naar en op basis van muziek‑, dans- en theatererfgoed en helpt je op weg bij jouw onderzoeksproject.

Leer meer over "Onderzoeken"
Kunstorganisaties met subsidie

Verplichte archiefzorg?

Personen en organisaties die meerjarig gesubsidieerd worden binnen het Kunstendecreet moeten verplicht werk maken van archiefzorg. Leer de 7 richtlijnen kennen.

Leer meer over "Verplichte archiefzorg?"
Wegwijs in de kunsten- en erfgoedsector

Wegwijs

Er zijn tal van instellingen, organisaties en netwerken die op een of andere manier bezig zijn met muziek- en podiumerfgoed, en dus ook voor jou nuttig kunnen zijn. In Vlaanderen zijn er ook verschillende mogelijkheden om je erfgoedproject te financieren. Zie je door het bos de bomen niet meer? Lees dan deze wegwijzer.

Leer meer over "Wegwijs"

Stel een vraag

Heb je vragen of wil je weten wat CEMPER voor je kan betekenen? Laat van je horen!
CEMPER vzw
Onder-Den-Toren 12
B‑2800 Mechelen
O. nr. 0683 772 202
RPR Mechelen