Webinar en Q&A rond intellectuele eigendomsrechten in de kunstensector

03-09-2020

Wil jij als kunstenorganisatie je archiefmateriaal online activeren? Heb je vragen rond de rechtenstatus van je archief? Wil je weten hoe je rechten vandaag kan documenteren om ze in de toekomst eenvoudig te klaren?

De coronamaatregelen zorgden voor een groei in online ontsluitingsinitiatieven en deed dit soort vragen enkel toenemen. Om materiaal online te ontsluiten, is het meer dan ooit noodzakelijk om zicht te hebben op de rechtenstatus van archiefmateriaal en om waar mogelijk van bij het begin goede afspraken te maken met de vervaardigers en eventuele andere rechthebbenden.

Om deze vragen te beantwoorden voorzien we samen met de partners binnen TRACKS vanaf eind september een online webinar voor de kunstensector gevolgd door een virtuele vraag-en antwoordsessie.

Datum en locatie virtuele Q&A: 20 oktober 2020 om 15u, online via Google Meet. De webinar kan je bekijken wanneer het jou uitkomt.

De volgende punten worden behandeld:

 • We zoomen in op initiatieven die op een interessante manier aan de slag gaan met archiefmateriaal.
  Hoe wordt er omgegaan met de mogelijke beperkingen op het vlak van ontsluiting omwille van het auteursrecht en welke toegevoegde waarde heeft de eventuele ontsluiting gecreëerd?
 • We beantwoorden vragen als
  • Wat kan en mag met archiefmateriaal volgens het auteursrecht?
  • Wat moet je documenteren?
  • Hoe moet je dat documenteren?
  • Hoe maak je een risicoanalyse?
 • Hoe pak je het maken van afspraken in verband met de auteursrechten en het documenteren van de auteursrechtelijke status bij een nieuwe creatie vanaf het begin goed aan? Met modeldocumenten!

Heb je de webinar bekeken, dan kan je bijkomende vragen stellen tijdens een virtuele Q&A op 20 oktober om 15u. We beantwoorden je vragen samen met jurist en expert intellectuele eigendomsrechten Joris Deene. Zodra de registratie beschikbaar is, kan je je vragen bij inschrijven alvast meegeven. Hou deze pagina dus in de gaten!

De webinar en Q&A‑sessie zijn een initiatief van Kunstenpunt, Letterenhuis, CKV, VAi, AMVB, meemoo en CEMPER.

03-09-2020

Stel een vraag

Heb je vragen of wil je weten wat CEMPER voor je kan betekenen? Laat van je horen!
CEMPER vzw
Zoutwerf 5
B‑2800 Mechelen
O. nr. 0683 772 202
RPR Mechelen