Home Nieuws Vlaamse overheid koopt rederijkers-Topstuk

Vlaamse overheid koopt rederijkers-Topstuk

Eind 2015 kocht de Vlaamse overheid het verzamelhandschrift t Dor Wert Groeyende. Dit Lierse Rederijkershandschrift staat sedert 21 maart 2014 in de Lijst van het roerend cultureel erfgoed van de Vlaamse Gemeenschap’, de zogenaamde Topstukkenlijst. Het handschrift bevat achttien toneelstukken geschreven door verschillende, bekende en minder bekende, auteurs. De teksten, die bestemd waren voor de Lierse rederijkerskamer De Groeiende Boom werden, op twee uitzonderingen na, allemaal geschreven en voor het eerst opgevoerd tussen 1734 en 1803.

De motivatie voor de opname in de Topstukkenlijst luidde: 

De rederijkerij in Vlaanderen wordt geassocieerd met de zestiende en zeventiende eeuw. Toch brachten de rederijkerskamers ook in de achttiende eeuw nog heel wat toneelliteratuur voort. De toneelstukken van De Violieren/​Olijftak in Antwerpen en De Fonteine in Gent getuigen daarvan. In de kleinere steden bleef de rederijkerij een bijzondere rol spelen in de achttiende eeuw, al zijn uit die kleinere steden weinig toneelteksten overgeleverd. Beschikken we voor de zeventiende eeuw over de teksten van Joris Berckmans en Cornelis De Bie, dan werd er voor de Lierse achttiende eeuw, nauwelijks iets overgeleverd. Het handschrift t Dor Wert Groeyende is een uitzonderlijk voorbeeld van de kwaliteit van het toneel in die steden en dan ook bijzonder zeldzaam. Bovendien vormt het handschrift het bewijs van een onafgebroken toneeltraditie van rederijkerstoneel en amateurtheater in Vlaanderen vanaf de late middeleeuwen tot op heden. Vanuit dit oogpunt is het handschrift als een blijvende herinnering van de werking van de rederijkerij in de kleinere Vlaamse steden onmisbaar voor het collectieve geheugen en bezit het ijkwaarde.”

Het handschrift maakte tot nu toe deel uit van een privécollectie. De aankoop werd bekostigd door het Topstukkenfonds.

Op dit ogenblik wordt een conditierapport opgemaakt en worden de eerste dringende restauratie-ingrepen uitgevoerd. Daarna zal het topstuk in bruikleen gegeven worden aan een publieke collectiebeherende cultureel-erfgoedorganisatie.


Bron: Aankoop handschrift t Dor Wert Goeyende. (2016). Kunst En Erfgoed.

Universiteit Antwerpen

Link naar dit artikel

Ook interessant

21 mrt. 2024

Topstuk in de kijker: Judith ende Holifernes

In 1577 schreef de Roeselaarse rederijker Robert Lawet een toneelspel over Judith en Holifernes, een geliefd thema in de dramatiek. In 2014 werd het …
Lees meer
20 feb. 2024

Onderzoek social dance (folk-, volks- en werelddans)

Neem deel aan ons onderzoek naar folk-, volks- en werelddans en de manier waarop dit doorgegeven kan worden aan de volgende generaties.
Lees meer
20 feb. 2024

Topstuk in de kijker: Grisildis gedicht en liederen

In 1517-1518 verzamelde Antonius Ghijselers 25 van zijn gedichten en liederen in een handschrift. Dat werd in 2007 erkend als Vlaams topstuk.
Lees meer
20 feb. 2024

Memoranda rond cultuur en kunsten

SARC en oKo publiceerden memoranda met beleidsaanbevelingen rond cultuur en kunsten.
Lees meer