Vacature beroepsinlevingsstage (BIS) Muziekbank Vlaanderen – Archiefbank

CEMPER werft aan 72dpi
24-09-2021

Ben je een schoolverlater of werkzoekende, een werknemer of zelfstandige die zich wil heroriënteren, een buitenlander die in België mag werken? Wil je door middel van een betaalde stage je vaardigheden aanscherpen en nieuwe competenties verwerven op de werkvloer? Zoek je een springplank naar vast werk in de sector? En ben je bovendien gebeten door muzikaal erfgoed? Dan is deze beroepsinlevingsstage (BIS) bij CEMPER – Centrum voor Muziek- en Podiumerfgoed – iets voor jou!

Het project

Eén van de belangrijkste pijlers van onze werking is te weten welke relevante collecties en archieven in Vlaanderen en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest bewaard worden. Resonant (een van de organisaties waaruit CEMPER is ontstaan) bracht in de voorbije jaren heel wat muziekcollecties en ‑archieven in kaart. De bestandsbeschrijvingen werden opgenomen in een speciaal daartoe ontwikkelde databank: Muziekbank Vlaanderen. Een nauwere samenwerking met Archiefpunt (vroeger: Archiefbank Vlaanderen) zou evenwel tal van voordelen opleveren. De bedoeling van dit project is dat de gegevens uit Muziekbank Vlaanderen in de databank van Archiefpunt geïntegreerd worden. Muziekbank Vlaanderen bestaat inmiddels niet meer, wel beschikken we over een export van de data (in verschillende formaten). De integratie is manueel werk: copy-paste van data waarbij je:

 • Rekening houdt met welke gegevens reeds in Archiefbank zijn opgenomen (je vermijdt dubbele invoer);
 • Informatie waar nodig herstructureert volgens de gebruikte standaarden (ISAD(G), ISAAR, ISDIAH);
 • Informatie updatet waar mogelijk en op basis van de afspraken met Archiefbank;
 • Aan de archief- en collectiebeheerders opnieuw toelating vraagt tot publicatie op het publieksplatform van Archiefbank (en eventuele bijkomende feedback van hen verwerkt).

Je profiel

 • Je hebt een masterdiploma.
 • Een opleiding in archiefwetenschap is relevant, maar geen must. Je bent bereid om je op korte tijd in te werken in enkele basisbeginselen van de archivistiek (met name in het gebruik van beschrijvingsstandaarden).
 • Een basiskennis van muziek en muziekgeschiedenis strekt tot aanbeveling.
 • Je kan vlot overweg met kantoorsoftware en databanken.
 • Je kan informatie vlot analyseren en verwerkt gegevens met oog voor detail.
 • Je kan zelfstandig werken, het eigen werk efficiënt organiseren en volgt taken nauwkeurig op.
 • Je kan vlot communiceren, zowel schriftelijk als mondeling (Nederlands). Onbekenden opbellen schrikt je niet af.
 • Je kan je vinden in het erfgoedbeleid van de Vlaamse overheid (specifiek de rol van de landelijke dienstverleners daarbinnen) en in de werking, doelstellingen en methodes van CEMPER en Archiefbank.
 • Ontvang je een werkloosheids- of inschakelingsuitkering? Of ben je verplicht ingeschreven tijdelijk werkloos? Dan kan je een deel van je uitkering behouden. Voorwaarde hiervoor is dat je een vrijstelling van beschikbaarheid aanvraagt bij VDAB.

Wij bieden

 • Een voltijdse (betaalde) beroepsinlevingsstage voor een periode van zes maanden. De stage start in het najaar van 2021, op een onderling overeen te komen datum.
 • Je werkplek is ons kantoor in Mechelen; deels van thuis uit werken is mogelijk. Je ontvangt een vergoeding woon-werkverkeer (openbaar vervoer en/​of fiets).
 • Je wordt professioneel en persoonlijk begeleid en krijgt regelmatig feedback.
 • Je werk levert een belangrijke bijdrage aan de omgang met het erfgoed van muziek, theater en dans, vandaag en in de toekomst.

Solliciteren?

Stuur ten laatste 11 oktober je curriculum vitae en motivatiebrief naar contact@​cemper.​be, met als onderwerp BIS-Archiefbank”. Het is belangrijk dat je in deze brief duidelijk maakt wat jouw verwachtingen zijn van de stage, welke relevante expertise en kennis je al bezit, wat jouw vaardigheden zijn en hoe deze stage past in jouw loopbaanontwikkeling.

Op basis van deze motivatie en het curriculum vitae maken we een selectie. Geselecteerde kandidaten worden uitgenodigd voor een gesprek, dat zal plaatsvinden op 21 oktober, in onze kantoren in Mechelen.

Je persoonsgegevens worden enkel verwerkt ten behoeve van deze sollicitatieprocedure.

Heb je vragen over deze vacature? Contacteer heidi.​moyson@​cemper.​be


Deze vacature werd ingevuld door Rien Bogaert.

Er is momenteel nog een vacature voor de BIS-stage​“Podiumkunstenarchieven in Archiefbank” bij CEMPER.

24-09-2021

Stel een vraag

Heb je vragen of wil je weten wat CEMPER voor je kan betekenen? Laat van je horen!
CEMPER vzw
Onder-Den-Toren 12
B‑2800 Mechelen
O. nr. 0683 772 202
RPR Mechelen