Topstuk voorgesteld: Unieke theaterdecors van Kortrijkse Stadsschouwburg

Extérieur égyptien reconstructie decor

Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz heeft 5 stukken uit een reeks van 24 historische theaterdecors laten opnemen in de Vlaamse Topstukkenlijst. Door deze erkenning worden de decors beschermd en kan de stad Kortrijk subsidies aanvragen voor restauraties.

De decors worden bewaard in de Kortrijkse Schouwburg en in het stadsarchief van Kortrijk. Ze zijn vervaardigd tusen 1913 en 1926 door Albert Dubosq (1863 — 1940). Het zijn indrukwekkende staaltjes van de illusionistische decorschilderkunst en zijn ambachtelijk en artistiek van erg hoge kwaliteit. In het boek Zwanenzang van een illusie: de historische toneeldecors van de Schouwburg Kortrijk bundelde Bruno Forment, docent aan de VUB in Brussel en artistiek directeur van barokorkest Il Fondamento, zijn bevindingen van meer dan zeven jaar onderzoek naar de geschiedenis van de decors en de decorkunst. Hiervoor ontving Forment de West-Vlaamse Erfgoedprijs in de categorie onderzoek’. Mede dankzij dit onderzoek werd de herkomst en artistieke waarde van de decors duidelijk. Forment zorgde bovendien voor de inventarisatie van de decors naar museale standaarden en de volledige restauratie van het decor Palais Romain.

De Topstukkenraad selecteerde 5 stukken die worden beschouwd als typische Dubosq-producties’. Het gaat om:

  • Palais Gothique: (1914: 25 onderdelen)
  • Place Publique mixte Moyen Âge et Moderne (1920÷21: 30 onderdelen)
  • Forêt Asiatique (1921), (1921: 15 onderdelen)
  • Palais Égyptien/​Grand Temple Égyptien/​Extérieur Égyptien (1921: 29 onderdelen)
  • Place Publique Italo-Espagnole-Arabe (1921: 19 onderdelen)

De decorstukken verhuizen in het voorjaar van 2018 naar het nieuwe erfgoeddepot in Heule, waar ze in ideale omstandigheden bewaard kunnen worden. Het doel is om een deel van de decors tegen 2020 te restaureren. Dan zal er een tentoonstelling voor het 100-jarige bestaan van de schouwburg georganiseerd worden. Na restauratie kunnen de decors bovendien opnieuw gebruikt worden in theatervoorstellingen. De decors maken eveneens deel uit van het pilootproject Naar een generieke methode voor het cross-collections waarderen van muziek- en podiumkunstenerfgoed’ van Het Firmament en Resonant (nu: CEMPER). Dit waarderingsproject start in oktober 2018.

Extérieur égyptien — reconstructie | © Bruno Forment — Beeldbank Kortrijk 

Meer info

  • Een selectie van de theaterdecors is zichtbaar op Beeldbank Kortrijk.
  • Meer informatie over de Topstukkenlijst en het Topstukkendecreet ter bescherming van roerend cultureel erfgoed door de Vlaamse Gemeenschap

In de pers

Stel een vraag

Heb je vragen of wil je weten wat CEMPER voor je kan betekenen? Laat van je horen!
CEMPER vzw
Onder-Den-Toren 12
B‑2800 Mechelen
O. nr. 0683 772 202
RPR Mechelen