Home Nieuws Topstuk voorgesteld: Unieke theaterdecors van Kor…

Topstuk voorgesteld: Unieke theaterdecors van Kortrijkse Stadsschouwburg

Reconstructie Extérieur égyptien | © Bruno Forment - Beeldbank Kortrijk

Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz heeft 5 stukken uit een reeks van 24 historische theaterdecors laten opnemen in de Vlaamse Topstukkenlijst. Door deze erkenning worden de decors beschermd en kan de stad Kortrijk subsidies aanvragen voor restauraties.

De decors worden bewaard in de Kortrijkse Schouwburg en in het stadsarchief van Kortrijk. Ze zijn vervaardigd tusen 1913 en 1926 door Albert Dubosq (1863 — 1940). Het zijn indrukwekkende staaltjes van de illusionistische decorschilderkunst en zijn ambachtelijk en artistiek van erg hoge kwaliteit. In het boek Zwanenzang van een illusie: de historische toneeldecors van de Schouwburg Kortrijk bundelde Bruno Forment, docent aan de VUB in Brussel en artistiek directeur van barokorkest Il Fondamento, zijn bevindingen van meer dan zeven jaar onderzoek naar de geschiedenis van de decors en de decorkunst. Hiervoor ontving Forment de West-Vlaamse Erfgoedprijs in de categorie onderzoek’. Mede dankzij dit onderzoek werd de herkomst en artistieke waarde van de decors duidelijk. Forment zorgde bovendien voor de inventarisatie van de decors naar museale standaarden en de volledige restauratie van het decor Palais Romain.

De Topstukkenraad selecteerde 5 stukken die worden beschouwd als typische Dubosq-producties’. Het gaat om:

  • Palais Gothique: (1914: 25 onderdelen)
  • Place Publique mixte Moyen Âge et Moderne (1920÷21: 30 onderdelen)
  • Forêt Asiatique (1921), (1921: 15 onderdelen)
  • Palais Égyptien/​Grand Temple Égyptien/​Extérieur Égyptien (1921: 29 onderdelen)
  • Place Publique Italo-Espagnole-Arabe (1921: 19 onderdelen)

De decorstukken verhuizen in het voorjaar van 2018 naar het nieuwe erfgoeddepot in Heule, waar ze in ideale omstandigheden bewaard kunnen worden. Het doel is om een deel van de decors tegen 2020 te restaureren. Dan zal er een tentoonstelling voor het 100-jarige bestaan van de schouwburg georganiseerd worden. Na restauratie kunnen de decors bovendien opnieuw gebruikt worden in theatervoorstellingen. De decors maken eveneens deel uit van het pilootproject Naar een generieke methode voor het cross-collections waarderen van muziek- en podiumkunstenerfgoed’ van Het Firmament en Resonant (nu: CEMPER). Dit waarderingsproject start in oktober 2018.

Meer info

  • Een selectie van de theaterdecors is zichtbaar op Beeldbank Kortrijk.
  • Meer informatie over de Topstukkenlijst en het Topstukkendecreet ter bescherming van roerend cultureel erfgoed door de Vlaamse Gemeenschap

In de pers

Ook interessant

16 apr. 2024

"We doen toverlantaarnshows zoals die in de periode 1820-1920 kunnen geweest zijn"

In hun vrijetijd voeren Dominique Santens en Philippe Khazzaka, samen met twee collega’s, toverlantaarnshows op. Wat is een toverlantaarn juist?
Lees meer
21 mrt. 2024

Topstuk in de kijker: Judith ende Holifernes

In 1577 schreef de Roeselaarse rederijker Robert Lawet een toneelspel over Judith en Holifernes, een geliefd thema in de dramatiek. In 2014 werd het …
Lees meer
26 feb. 2024

Jef Van Boven maakt reconstructie van veelhoekig virginaal van Karest uit 1548

We nemen je mee in het verhaal van Jef Van Boven en het bouwproces van zijn laatste virginaal.
Lees meer
08 feb. 2024

De unieke muziekcollectie van de Openbare bibliotheek van Kortrijk

Vinyl en cd’s: de Bib Kortrijk bewaart ze allemaal.
Lees meer