Home Nieuws Turnhouts muzikaal topstuk uit begijnhof gedigita…

Turnhouts muzikaal topstuk uit begijnhof gedigitaliseerd

De digitalisering van het processionale uit het Turnhouts begijnhof, een van Vlaanderens erkende muzikale topstukken, is afgerond. Het processionale maakt deel uit van de muziekcollectie uit het Turnhouts begijnhof die uniek is zowel qua omvang als qua diversiteit. De handschriften en drukken uit de collectie (16de tot de 20ste eeuw) zijn een uitzonderlijke bron voor de studie van muziekpraktijken in een begijnengemeenschap. De omvang van deze in situ-collectie kwam pas in 2000 aan het licht toen op de zolder van de infirmerie nog 17 muziekhandschriften en 56 drukken gevonden werden. Binnen deze collectie neemt het processionale uit ca. 1550 een bijzondere plek in als een van de oudste voorbeelden van begijnenhandschriften. Het boek verkreeg in 2008 het statuut van Vlaams topstuk. 

Fragment folio 48 verso | Begijnhofmuseum Turnhout, fotograaf Ludo Verhoeven

In 2014 nam het Begijnhofmuseum het initiatief voor de digitalisering van dit handschrift. Deels als preservatieve maatregel, want men wil het boek zoveel mogelijk tegen licht beschermen. Hiervoor deed het museum met succes een beroep op het (tijdelijk) crowdfundingproject Boekensteun’. Het vooropgestelde bedrag werd anderhalve maal binnengehaald. Het mobiele labo van de Alamire Foundation voerde de digitalisering uit. Het gedigitaliseerde boek wordt permanent in het Begijnhofmusuem getoond én verklankt; terwijl de bezoekers door het boek bladeren, horen ze simultaan de uitvoering van de genoteerde gezangen.

Op 23 september 2015 werd het gedigitaliseerde processionale voorgesteld en op 24 september organiseerde het Festival van Vlaanderen het vertelconcert Onder de begijnenkap’ door Psallentes onder leiding van Hendrik Vanden Abeele. Met als rode draad De zeer schoone uren van juffrouw Symforosa begijntjen van Felix Timmermans werden onder andere gezangen uit het Turnhouts processionale gebracht.

    Ook interessant

    16 apr. 2024

    "We doen toverlantaarnshows zoals die in de periode 1820-1920 kunnen geweest zijn"

    In hun vrijetijd voeren Dominique Santens en Philippe Khazzaka, samen met twee collega’s, toverlantaarnshows op. Wat is een toverlantaarn juist?
    Lees meer
    22 mrt. 2024

    Muziek en podiumkunsten op Erfgoeddag 2024

    Ontdek een selectie van activiteiten op Erfgoeddag 2024 waarbij muziek- of podiumerfgoed centraal staat.
    Lees meer
    11 mrt. 2024

    Verslag werksessie Dans en het museum

    Hoe kan een samenwerking tussen dans en musea er uitzien? Aan de hand van prikkelende stellingen, vragen en praktijkvoorbeelden gingen we hierover in…
    Lees meer
    01 mrt. 2024

    Ambacht in Beeld Festival Brussel 2024

    Ontdek op 30 en 31 maart 2024 meer dan 40 workshops, masterclasses, exposities, demonstraties en films tijdens het Ambacht in Beeld Festival.
    Lees meer