Home Nieuws Topstuk voorgesteld: Symphonia [...] van Hildega…

Topstuk voorgesteld: Symphonia [...] van Hildegard von Bingen

De Maurits Sabbebibliotheek van de KU Leuven bewaart een twaalfde-eeuws handschrift met muziek van Hildegard von Bingen. De codex telt 58 composities in zwarte en rode inkt op perkamenten folio’s die in de 18de eeuw van een kalfslederen band werden voorzien. Het handschrift is afkomstig van de voormalige Benedictijnerabdij van Villers en kwam daarna terecht in de abdij van Affligem en tenslotte in de Sint-Pieter en Paulusabdij van Dendermonde. Die instelling gaf het in langdurige bruikleen aan de Maurits Sabbebibliotheek, waar het in optimale omstandigheden bewaard kan worden. De codex werd intussen gedigitaliseerd en is raadpleegbaar op de IDEM-databank.

Hildegard von Bingen, abdis, schrijfster en mystica leefde van 1098 tot 1179 en is een van de toonaangevende vrouwelijke componisten uit de Middeleeuwen. Haar Symphonia Harmoniae Caelestium Revelationum geldt als een meesterwerk binnen de West-Europese muziekgeschiedenis. Het betreft een geheel van gezangen op Latijnse teksten, genoteerd in Duitse neumen. Het handschrift is een unicum, behoort tot het werelderfgoed en vertegenwoordigt de oudste bron van deze Symphonia.

De Symphonia’ van Hildegard van Bingen | © KU Leuven, Rob Stevens

Ook interessant

Marionetten Maken Kikker 28 web
14 nov. 2023

Van concept tot kikker: het resultaat van een meester-leerlingtraject

Maarten Janssens vertelt ons in een interview hoe hij en zijn broer Joris leerden om draadpoppen te maken met de hulp van een meerster-leerlingbeurs.
Lees meer
Expo pkp linedup 2 web
06 sep. 2023

“Ik denk wel dat het belangrijk is dat het als erfgoed bestempeld wordt, dat het zo vaak niet gezien wordt.”

CEMPER sprak met de mensen achter de expo PKP Lined Up over populair muziekerfgoed en haar uitdagingen.
Lees meer
Kris dierckx 2
04 sep. 2023

"Vroeger werd ik uitgelachen, nu wordt er gevochten voor een singeltje" - pionier Kris Dierckx over ons muzikaal poperfgoed

Kris Dierckx organiseerde tal van platenbeurzen en bouwde een indrukwekkende verzameling Belpopplaten op.
Lees meer
Cathedral 13 f Thomas Vanhaute web
28 jun. 2023

“Als ooit een van mijn luidsprekers op het podium staat van Guns N’ Roses, dan is mijn leven compleet”

Dries Greeve is een van de tien laureaten van de wedstrijd Ambacht in de kijker. Onder de naam Cathedral bouwt hij luidsprekers voor elektrische (bas…
Lees meer