Muziek- en podiumerfgoed op Open Monumentendag in Vlaanderen

Openmonumentendag2019-facebook-coverfoto_v2
13-08-2019

Zondag 8 september, Open Monumentendag, staat dit jaar in het teken van Kunst en entertainment’. Voor de liefhebber van muziek- en podiumerfgoed betekent dit dat er heel wat boeiende plekken te bezoeken zijn! Wij geven je een greep uit het aanbod.


Actrice Karlijn Sileghem leidt rond in Theater Malpertuis

Al meer dan 50 jaar is Theater Malpertuis een gevestigde waarde in Tielt én het podiumkunstenlandschap. Actrice Karlijn Sileghem neemt je mee achter de schermen in vier rondleidingen.
Meer infoDe werkkamer van Wannes Van de Velde in Museum Vleeshuis

Met zijn muziek en zijn liedteksten was zanger, dichter en beeldend kunstenaar Wannes Van de Velde (19372008) de stem en het geweten van Antwerpen en zijn inwoners. Vanaf 1978 schreef Wannes die muziek en liedteksten voornamelijk in zijn werkkamer — zijn schrijfkot’ zoals hij het zelf noemde De werkkamer kreeg een plek op de eerste verdieping van het Vleeshuis. Naast muziekinstrumenten zijn er onder meer boeken, poesjepoppen, foto’s, tekeningen en schilderijen te zien. Natuurlijk zitten er ook talrijke partituren en liedteksten in zijn handschrift tussen.
Het publiek kan de werkkamer voor het eerst bezoeken tijdens Open Monumentendag, op zondag 8 september, tussen 10 en 16.30 uur, in kleine groepjes. Daarna kunnen bezoekers de werkkamer bezichtigen tijdens een rondleiding achter de schermen.
Meer info


De Bourla zet de deuren open!

De Bourlaschouwburg in Antwerpen is opgericht ter vervanging van het 16de-​eeuwse, door Gilbert Van Schoonbeke opgerichte, Tapissierspand. Deze verkoopshal voor tapijten was sinds 1709 in gebruik als schouwburg. In 1829 werd het gebouw afgebroken en in 1834 werd de schouwburg, naar ontwerp van Pierre Bourla opgetrokken. NT2-​cursisten (Nederlands tweede taal) volgen intensieve taalstages en zijn vandaag jouw gids.
Meer info150 jaar Brugse Schouwburgwijk

In 1869, 150 jaar geleden, werd de Koninklijke Stadsschouwburg van Brugge gebouwd. Vandaag is het een van de best bewaarde stadstheaters in Europa. Voor de bouw ervan werd een hele middeleeuwse wijk platgewalst. Op zaterdag 7 en zondag 8 september neemt de dienst Monumentenzorg van Stad Brugge je mee om op zoek te gaan naar de sporen van die verdwenen handelswijk, maar ook om stil te staan bij de 19de-eeuwse stadsplanning en –architectuur.
Meer info19de-eeuwse theatermachinerie van de Koninklijke Stadsschouwburg Brugge

Bewonder niet alleen de (bouw)geschiedenis en de architectuur van de schouwburg … Laat je ook verrassen door het vernuft van de 19de-eeuwse theatermachinerie! Theatertechnici tonen je hoe in die tijd het theater verlicht werd, onthullen de geheimen van enkele special effects’ en laten zien hoe vroeger donder en bliksem werd gecreëerd!
Meer info


Expo: 150 jaar Koninklijke Stadsschouwburg Brugge

In het Arentshuis kan je in een theatrale setting het stedenbouwkundige, architecturale en programmatorische verhaal van de schouwburg ontdekken. Je ziet onder meer de evolutie van het elitaire Grand Théâtre de Bruges’ tot het open cultuurhuis van vandaag. Dit verhaal wordt gekaderd in een Brugse, nationale en Europese context
Meer info


Ontdek Vooruit van torens over scènes tot loges

In een begeleide rondleiding ontdek je de fascinerende geschiedenis van de Gentse Vooruit. Gebouwd in 1913 als volkshuis en stenen symbool van de socialistische beweging, dreigde het teloor te gaan door onder meer het verdwijnen van het traditionele verzuilde verenigingsleven. Jongeren en artiesten bliezen het gebouw echter nieuw leven in en heropenden het in 1982. Vandaag is het gebouw erkend als beschermd monument en gekend als hedendaagse kunstinstelling.
Meer info


Bezoek de Library of Voices in de Norbertuspoort

De 18de-eeuwse Norbertuspoort in Leuven is niet alleen een architecturale parel. Het herbergt ook de Library of Voices: een project van de Alamire Foundation voor de studie van de muziek uit de Lage Landen van de middeleeuwen tot 1800. Met respect voor de historische context werd het gebouw omgevormd tot een hedendaags onderzoekscentrum en dit op zo’n overtuigende manier dat de Norbertuspoort in aanmerking komt voor de Vlaamse Onroerenderfgoedprijs van 2019. In de Library of Voices vind je naast een klassieke bibliotheek ook een aantal originele muziekhandschriften, maar vooral een hoogtechnologisch soundlaboratorium. In het nabijgelegen poortgebouw Huis van de Polyfonie’ kan je bovendien een collectie historische muziekinstrumenten bewonderen.
Meer infoOrgelmuziek in de Sint-Walburgiskerk

De Sint-Walburgiskerk in Antwerpen heeft drie orgels. Het hoofdorgel is het grootste Nederlandse orgel uit de late renaissance/​vroege barok. Op Open Monumentendag bespeelt organist-titularis Jan Noordzij de orgels en vertelt hij je meer over de geschiedenis en speeltechniek ervan.
Meer infoHommage aan John Lundström

In het Volksmuseum Turninum in Deurne vond volkszanger John Lundström (1919 — 1990) zijn tweede thuis. Ter gelegenheid van Open Monumentendag brengt het museum een hommage aan deze Antwerpse volksheld.
Meer infoOntdek het Klais-orgel in de Heilig-Hartkerk

Voor muziek-​en orgelliefhebbers is de Heilig-Hartkerk van Knokke de plaats waar je moet zijn. Een orgelspecialist geeft deskundige uitleg over het Klais-orgel. Dit instrument met meer dan 2000 pijpen was het pronkstuk bij de wereldtentoonstelling van 1935. Het kon tegen gunstige voorwaarden worden aangekocht. In 1984 werd het hersteld en uitgebreid tot 3083 pijpen.
Meer info

13-08-2019

Stel een vraag

Heb je vragen of wil je weten wat CEMPER voor je kan betekenen? Laat van je horen!
CEMPER vzw
Onder-Den-Toren 12
B‑2800 Mechelen
O. nr. 0683 772 202
RPR Mechelen