Home Nieuws Tentoonstelling 'Brewaeys Unfolding'

Tentoonstelling 'Brewaeys Unfolding'

Luc Brewaeys (19592015) ademde muziek. Álles verwerkte hij in zijn composities, van de kleine dingen waarvan hij hield tot de diepzinnige thema’s die hem raakten. Brewaeys ontwikkelde een geheel eigen stijl binnen het spectralisme, vierde de rijkdom van klank en klankkleur in zowel orkest- als solowerken en zette Vlaanderen internationaal op de kaart met talrijke prestigieuze prijzen, opdrachten en residenties.

Aan inspiratie was geen gebrek: op elk moment bruiste er muziek in zijn hoofd en werden er in een hoekje van zijn brein klanken, kleuren en combinaties beproefd. Schetsen kwamen daar niet of nauwelijks aan te pas. Als een idee goed genoeg is, blijft het vanzelf wel hangen’, zei hij.

Brewaeys Unfolding – een knipoog naar de compositie Black Rock Unfolding – neemt de luisteraar mee achter de bruisende bladspiegel van Brewaeys’ partituren. Een tentoonstelling, een boek en een webpagina laten je zijn muziek ontdekken en herontdekken vanuit verschillende invalshoeken, en laten je kennismaken met Luc Brewaeys als componist en mens.


Brewaeys Unfolding is een initiatief van MATRIX [Centrum voor Nieuwe Muziek] naar aanleiding van de overdracht van het artistieke archief van Luc Brewaeys naar het Universiteitsarchief van de KU Leuven en werd gerealiseerd i.s.m. KU Leuven Bibliotheken en de Onderzoeksgroep Musicologie en met de steun van de Vlaamse Gemeenschap en Klara.

Ontdek meer over Luc Brewaeys tijdens deze tentoonstelling van 10 maart tot 13 juni 2022 in de Universiteitsbibliotheek van KU Leuven. Op de website van MATRIX vind je meer info.

Ook interessant

11 mrt. 2024

Verslag werksessie Dans en het museum

Hoe kan een samenwerking tussen dans en musea er uitzien? Aan de hand van prikkelende stellingen, vragen en praktijkvoorbeelden gingen we hierover in…
Lees meer
20 feb. 2024

Topstuk in de kijker: Grisildis gedicht en liederen

In 1517-1518 verzamelde Antonius Ghijselers 25 van zijn gedichten en liederen in een handschrift. Dat werd in 2007 erkend als Vlaams topstuk.
Lees meer
11 jan. 2024

Workshop - Dans en het museum

CEMPER en Danspunt nodigen dansers en museummedewerkers uit op een werksessie over dans in het museum op 24 februari 2024.
Lees meer
08 dec. 2023

Aftermovie: lancering van Schipper mag ik overvaren?

Op 14 november verscheen 'Schipper mag ik overvaren?' en dat lieten we niet onopgemerkt voorbijgaan! Herbeleef de lancering via onze aftermovie.
Lees meer