Home Nieuws Tentoonstelling 'Brewaeys Unfolding'

Tentoonstelling 'Brewaeys Unfolding'

Luc Brewaeys (19592015) ademde muziek. Álles verwerkte hij in zijn composities, van de kleine dingen waarvan hij hield tot de diepzinnige thema’s die hem raakten. Brewaeys ontwikkelde een geheel eigen stijl binnen het spectralisme, vierde de rijkdom van klank en klankkleur in zowel orkest- als solowerken en zette Vlaanderen internationaal op de kaart met talrijke prestigieuze prijzen, opdrachten en residenties.

Aan inspiratie was geen gebrek: op elk moment bruiste er muziek in zijn hoofd en werden er in een hoekje van zijn brein klanken, kleuren en combinaties beproefd. Schetsen kwamen daar niet of nauwelijks aan te pas. Als een idee goed genoeg is, blijft het vanzelf wel hangen’, zei hij.

Brewaeys Unfolding – een knipoog naar de compositie Black Rock Unfolding – neemt de luisteraar mee achter de bruisende bladspiegel van Brewaeys’ partituren. Een tentoonstelling, een boek en een webpagina laten je zijn muziek ontdekken en herontdekken vanuit verschillende invalshoeken, en laten je kennismaken met Luc Brewaeys als componist en mens.


Brewaeys Unfolding is een initiatief van MATRIX [Centrum voor Nieuwe Muziek] naar aanleiding van de overdracht van het artistieke archief van Luc Brewaeys naar het Universiteitsarchief van de KU Leuven en werd gerealiseerd i.s.m. KU Leuven Bibliotheken en de Onderzoeksgroep Musicologie en met de steun van de Vlaamse Gemeenschap en Klara.

Ontdek meer over Luc Brewaeys tijdens deze tentoonstelling van 10 maart tot 13 juni 2022 in de Universiteitsbibliotheek van KU Leuven. Op de website van MATRIX vind je meer info.

Ook interessant

Resprise slot 1
22 nov. 2023

Feestelijk slotakkoord en publicatie bekronen project REPRISE

REPRISE dook in het heden en verleden van de podiumkunsten in Haspengouw.
Lees meer
Graduale 1515 Universiteitsbib Gent web
22 nov. 2023

Topstuk in de kijker: Twee Dominicaanse gradualia

Twee gradualia uit 1515 en 1520 van de hand van dominicaan Nicolaas van Rosendael werden in 2007 erkend als Vlaamse topstukken.
Lees meer
Womex2023
21 nov. 2023

CEMPER te gast op WOMEX

Wat kunnen archieven betekenen voor traditionele muziek en wereldmuziek?
Lees meer
20231011 Dance ICH 04
23 okt. 2023

Dance as ICH in Roemenië – Cultural mediation of dance activities

Van 9 tot 11 oktober vond de derde workshopreeks van het Creative Europeproject Dance – ICH plaats bij ASTRA, het Roemeense openluchtmuseum in Sibiu.
Lees meer