Home Nieuws Succesvolle start van het European Folk Network

Succesvolle start van het European Folk Network

Donderdag 28 en vrijdag 29 november vond de allereerste conferentie plaats van het European Folk Network. 63 Europese professionals uit de traditionele kunsten van 17 verschillende landen kwamen samen in The Scotland House in Brussel om elkaar te ontmoeten, te genieten van interessante lezingen & concerten en om te brainstormen over de toekomst van het gloednieuwe Europese netwerk, vooral over wat het concreet zou kunnen betekenen voor de huidige internationale folk- en traditionele-muziekscène.

Collega Anaïs gaf er (via Skype) een inspirerende lezing over Our Common Cultural Capital’. Hierin belichtte zij hoe mensen over de eeuwen heen omgingen met traditionele en folkmuziek. Vandaag vormt de UNESCO-Conventie voor het Borgen van Immaterieel Cultureel Erfgoed (2003) vaak het kader voor de omgang met deze muziekpraktijken. Hierin staan gemeenschappen, groepen en — in sommige gevallen — individuen tot wie het muzikaal erfgoed behoort centraal. Idealiter betekent dit dat het muzikaal erfgoed door zijn eigen gemeenschap en in zijn eigen context kan blijven uitgevoerd, op een manier waarop de mensen zich ermee kunnen blijven identificeren. Een bedenking hierbij is echter dat de UNESCO-conventie sterk denkt vanuit de regionale begrenzing van de lidstaat. Muziek kent echter geen grenzen. Netwerken, zoals het European Folk Network, kunnen een sterke duw in de rug betekenen voor dit grenzeloos denken’. Ze kunnen helpen om mensen en gemeenschappen over de grenzen heen te verbinden, hen bewust te maken van hun gedeeld erfgoed en samenwerking te bevorderen voor een verzekerde toekomst van het muzikaal erfgoed.

Collega Anaïs geeft haar presentatie via Skype (c) Lars Bauwens
Collega Anaïs geeft haar presentatie via Skype © Lars Bauwens

Na andere boeiende lezingen van Jim Tough (Amateo) en Ros Rigby (Former President European Jazz Network), konden de leden tijdens 3 Open Space Discussions topics die te maken hadden met het verdere verloop en de doelen van het netwerk aanreiken en bediscussiëren.

Kortom: de eerste editie was een succes!

Interesse in het European Folk Network? Ontdek hun visie en doelstellingen en sluit je aan.

Ook interessant

01 mrt. 2024

Ambacht in Beeld Festival Brussel 2024

Ontdek op 30 en 31 maart 2024 meer dan 40 workshops, masterclasses, exposities, demonstraties en films tijdens het Ambacht in Beeld Festival.
Lees meer
20 feb. 2024

Onderzoek social dance (folk-, volks- en werelddans)

Neem deel aan ons onderzoek naar folk-, volks- en werelddans en de manier waarop dit doorgegeven kan worden aan de volgende generaties.
Lees meer
20 feb. 2024

Memoranda rond cultuur en kunsten

SARC en oKo publiceerden memoranda met beleidsaanbevelingen rond cultuur en kunsten.
Lees meer
07 feb. 2024

Maak kennis met Mieke en Jeroen

We verwelkomen stafmedewerker immaterieel erfgoed Mieke Witkamp en stagiair scenografisch erfgoed Jeroen Gyselings.
Lees meer