Home Nieuws Lancering StageTube: verhalen uit de podiumkunste…

Lancering StageTube: verhalen uit de podiumkunsten in woord en beeld

De Vlaamse podiumkunsten staan internationaal bekend om artistieke kwaliteit en een grote diversiteit aan spelers, instellingen en soorten huizen. Het wemelt er van fascinerende verhalen. Bewijs daarvan vinden we bij meemoo: vele podiumkunstenorganisaties lieten beeld en geluid digitaliseren en vertrouwden deze content toe aan het meemoo-archiefsysteem. Samen met Kunstenpunt en meemoo staan wij te springen om met dit rijke materiaal aan de slag te gaan. StageTube is geboren!

Het concept lijkt eenvoudig: samen met een podiumkunstenexpert duiken we in het archief en zoeken we naar de perfecte beelden om een verhaal uit te werken en te stofferen. Onderweg botsen we echter op allerlei uitdagingen: hoe alle rechten klaren, hoe de weg vinden in het uitgebreide archiefsysteem en hoe alles in een verhaal gieten dat een breed publiek kan bekoren?

Met het eerste verhaal zoomen we in op podiumtechnisch vakmanschap in Vlaanderen. Daarnaast maken we je binnenkort ook deelgenoot in onze zoektocht om de uitdagingen in dit project het hoofd te bieden. Verwacht dus nog enkele lessons learned’ rond de selectie van archiefmateriaal, onze samenwerking en het klaren van rechten.

We hebben ervoor gekozen om het verhaal te embedden op onze website en ook jij kan dat doen. Voor een optimale beleving zet je het verhaal op schermvullende weergave. Voor een lijst met het gebruikte archiefmateriaal ga je naar het einde van het verhaal. Daar lijsten we op waar je het beeld geluid kan vinden op hetarchief​.be en op YouTube.

Laat je nu alvast verbazen door innovatieve en vindingrijke podiumtechnici!
Lees, kijk en deel of embed deze piloot van StageTube:


StageTube kon gemaakt worden dankzij de digitalisering van het audiovisueel materiaal in de podiumkunsten van Kunstenpunt, Packed vzw (thans meemoo) en Het Firmament (thans CEMPER) en VIAA (thans meemoo).

Ook interessant

16 apr. 2024

"We doen toverlantaarnshows zoals die in de periode 1820-1920 kunnen geweest zijn"

In hun vrijetijd voeren Dominique Santens en Philippe Khazzaka, samen met twee collega’s, toverlantaarnshows op. Wat is een toverlantaarn juist?
Lees meer
22 mrt. 2024

Muziek en podiumkunsten op Erfgoeddag 2024

Ontdek een selectie van activiteiten op Erfgoeddag 2024 waarbij muziek- of podiumerfgoed centraal staat.
Lees meer
11 mrt. 2024

Verslag werksessie Dans en het museum

Hoe kan een samenwerking tussen dans en musea er uitzien? Aan de hand van prikkelende stellingen, vragen en praktijkvoorbeelden gingen we hierover in…
Lees meer
01 mrt. 2024

Ambacht in Beeld Festival Brussel 2024

Ontdek op 30 en 31 maart 2024 meer dan 40 workshops, masterclasses, exposities, demonstraties en films tijdens het Ambacht in Beeld Festival.
Lees meer