Home Nieuws Rondetafelgesprek over de archivering van dans in…

Rondetafelgesprek over de archivering van dans in Vlaanderen

Lancering themanummer Documenta Getuigen van het dansverleden: De archivering van dans in Vlaanderen’

De nieuwste uitgave van Documenta – Tijdschrift voor Theater is zopas verschenen! Het gaat om een speciaal themanummer rond de archivering van dans in Vlaanderen, samengesteld door gastredacteurs Annelies Van Assche (S:PAM, Universiteit Gent) en Timmy De Laet (Visual Poetics, Universiteit Antwerpen). Het initiatief voor dit nummer kwam tot stand in de schoot van CoDa | Cultures of Dance’, een nieuw onderzoeksnetwerk voor dansstudies dat met de steun van het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek Vlaanderen (FWO) werd opgericht in 2020.

Meer info over de inhoud van dit themanummer lees je in dit artikel.

Om het themanummer te lanceren, organiseert Documenta in het kader van de Dag van de Dans een rondetafelgesprek met de auteurs en gastredacteurs. Samen zullen zij in gesprek gaan over de uitdagingen die de archivering van dans met zich meebrengt, in relatie tot het Vlaamse dansveld. Hoe kan een regio met zulk een bloeiende dansscène ervoor zorgen dat dit rijke verleden gewaarborgd blijft? Wat kunnen historische documenten ons leren over een bewegingskunst als dans? Welke choreografen en dansers hebben de geschiedenis niet gehaald en kunnen via het archief opnieuw tot leven komen? Hoe valt de internationale oriëntatie van het veld te rijmen met de lokale verankering van danserfgoed?

Waar: Kaaitheater, Sainctelettesquare 20, 1000 Brussel

Wanneer: zaterdag 23 april 2022 om 19.00 uur

Wie: Staf Vos (CEMPER), Edith Cassiers (AP Hogeschool/​UAntwerpen), Sander Vloebergs (KU Leuven), Roosje Mestdagh (UGent), Kato Wilms (UGent), Nina Van Praet (UGent), Annelies Van Assche (UGent) en Timmy De Laet (UAntwerpen)

Meer info: https://​fb​.me/​e​/​1​C​G​G​bDuyl

Ook interessant

22 mrt. 2024

Muziek en podiumkunsten op Erfgoeddag 2024

Ontdek een selectie van activiteiten op Erfgoeddag 2024 waarbij muziek- of podiumerfgoed centraal staat.
Lees meer
11 mrt. 2024

Verslag werksessie Dans en het museum

Hoe kan een samenwerking tussen dans en musea er uitzien? Aan de hand van prikkelende stellingen, vragen en praktijkvoorbeelden gingen we hierover in…
Lees meer
01 mrt. 2024

Ambacht in Beeld Festival Brussel 2024

Ontdek op 30 en 31 maart 2024 meer dan 40 workshops, masterclasses, exposities, demonstraties en films tijdens het Ambacht in Beeld Festival.
Lees meer
28 feb. 2024

"Soms fotografeerde ik vierhonderd concerten per jaar" - Carline Vandercruyssen en haar uniek rockarchief

Carline Vandercruyssen beheert met Goedefroit Music een archief van vijftig jaar concertfotografie.
Lees meer