Home Nieuws Poets de plaat! Deense Statsbiblioteket wast en d…

Poets de plaat! Deense Statsbiblioteket wast en digitaliseert 78-toerencollectie

In het kader van haar digitaliseringsproject voor de collectie van ca. 37.000 78-toerenplaten, ontwierp de Statsbiblioteket een toestel om de platen schoon te maken alvorens ze te digitaliseren.

De Deense Statsbiblioteket (die zowel universiteitsbibliotheek is, openbare bibliotheek als onderdeel van de nationale bibliotheek) beheert een collectie van om en bij de 37.000 exemplaren van Deense 78-toerenplaten. Die collectie is onderdeel van de Deense audiovisuele collectie die alle muziek die ooit in Denemarken is opgenomen of uitgegeven, bewaart. Hun collectie is zo goed als compleet. En dankzij de depotplicht voor audiovisueel materiaal zal ze dat ook blijven. Een situatie waar we in Vlaanderen alleen maar van kunnen dromen.

In het kader van het digitaliseringsproject van de 78-toerencollectie, ontwikkelde de bibliotheek een platenwasser. Met dit toestel kan men de platen één na één reinigen; een proces dat per plaatkant ongeveer tien minuten tijd in beslag neemt. Eerst beschrijft men de conditie van de plaat, vervolgens zeept men de plaat in om ten slotte met behulp van een aspirator de zeep en het vocht op te zuigen. De plaat is nu klaar voor digitalisering. 

De plaat wordt ingezeept

Met een zacht borsteltje wordt de plaat gewassen

Een aspirator zuigt het vuil op

Ook interessant

08 feb. 2024

De unieke muziekcollectie van de Openbare bibliotheek van Kortrijk

Vinyl en cd’s: de Bib Kortrijk bewaart ze allemaal.
Lees meer
04 sep. 2023

"Vroeger werd ik uitgelachen, nu wordt er gevochten voor een singeltje" - pionier Kris Dierckx over ons muzikaal poperfgoed

Kris Dierckx organiseerde tal van platenbeurzen en bouwde een indrukwekkende verzameling Belpopplaten op.
Lees meer
25 mei 2023

Aan de slag met je verenigingsarchief! Een vormingenreeks in Leuven

Gespreid over 2023 en 2024 organiseren erfgoedcel Leuven en CEMPER vormingenreeksen voor amateurverenigingen van de stad.
Lees meer
23 mei 2023

Op biecht bij CEMPER: Help! Wat doen we met ons archief?

CEMPER was van de partij op de eerste Theaterdag van OPENDOEK en gaf praktische tips and tricks over archiefzorg aan het publiek.
Lees meer