Home Nieuws OPROEP: Op zoek naar muzikaal erfgoed

OPROEP: Op zoek naar muzikaal erfgoed

Diamond Turn Table small

Zoektocht naar opnames, liedteksten en bladmuziek van Nederlandstalige muziek uit de periode 1955 – 1983.

CEMPER en Muziekweb (de muziekbibliotheek van Nederland) gaan in samenwerking met Taalunie op zoek naar verzamelingen met waardevolle Nederlandstalige muziek.

Deze zoektocht richt zich op Nederlandstalige muziek uit de periode 1955 – 1983. De focus ligt op opnames, liedteksten en bladmuziek. Zowel instellingen als particuliere verzamelaars, waaronder erfgenamen en familie van componisten, worden gevraagd een vragenlijst in te vullen. 

Waardevolle verzamelingen

Op dit moment is belangrijk Nederlandstalig muzikaal erfgoed onzichtbaar of niet gearchiveerd, en dreigt het zelfs te verdwijnen. Het doel van dit project is daarom om waardevolle verzamelingen bij organisaties en privépersonen in Nederland en Vlaanderen in kaart te brengen en deze beter zichtbaar te maken. Daarnaast peilen we naar de behoeften van verzamelaars en beheerders voor de toekomst van hun collecties en voor het gebruik van muzikaal erfgoed in het onderwijs, de wetenschap en andere domeinen.

Het collectief geheugen

Jacques Klöters, voorzitter van de klankbordgroep van het project: 

Dit is een belangrijke zoektocht naar het werk van artiesten die in ons collectief geheugen zitten. Het gaat ons om al het werk — dat zich waar dan ook bevindt — overzichtelijk te maken. We weten dat veel werk in handen is van privéverzamelaars, en ik doe dan ook vooral een oproep aan hen om een overzicht te geven van hun collectie omdat hun bijdrage cruciaal is voor ons gedeelde muzikale erfgoed. We vragen zeker niet aan verzamelaars en instellingen om hun collecties af te staan. Het gaat ons om het behoud van de gemeenschappelijke culturele geschiedenis. Laten we zorgen dat die niet verloren gaat. Niet voor onszelf, maar voor iedereen met een liefde voor taal en muziek.”


Oproep

Denk je zelf in het bezit te zijn van waardevol materiaal? Heb je unieke opnames, niet eerder uitgebracht of verloren gewaand materiaal? Vul dan deze vragenlijst in.

Je kan ook persoonlijk contact opnemen:

Voor Vlaanderen
Asley Van Cauter van CEMPER: asley.​vancauter@​cemper.​be of +32 (0)15 34 94 36

Voor Nederland
Tim Panman van Muziekweb: tim@​muziekweb.​nl

Ook interessant

Resprise slot 1
22 nov. 2023

Feestelijk slotakkoord en publicatie bekronen project REPRISE

REPRISE dook in het heden en verleden van de podiumkunsten in Haspengouw.
Lees meer
CEMPER werft aan 72dpi
17 okt. 2023

Vacature Stafmedewerker Immaterieel Erfgoed

Adviseer en begeleid jij binnenkort met iedereen die met het immaterieel erfgoed van de muziek en podiumkunsten in aanraking komt?
Lees meer
Beiaardklokkenverkleind
17 okt. 2023

UNESCO-elementen in beeld

Vandaag bestaat de UNESCO Conventie voor het Borgen van het Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid 20 jaar en zetten we de muziek- en podiumku…
Lees meer
Expo pkp linedup 50 web
11 okt. 2023

Debat - De paradox van populair muziekerfgoed

Als onderdeel van de erfgoeddebatten van het postgraduaat Cultureel Erfgoed ontvangen we je op woensdag 25 oktober voor een gastlezing en debat rond …
Lees meer