Home Nieuws Onderzoeksrapport - een waarderende studie over h…

Onderzoeksrapport - een waarderende studie over historische orgels

In oktober 2017 leverde Resonant in opdracht van het Vlaams Gewest (Agentschap Onroerend Erfgoed) een onderzoeksrapport af over de waardering van historische orgels in Vlaanderen. Het rapport werd uitgevoerd door Klaas Jaap van der Meijden.

Het historisch kerkorgel werd in eerste instantie beschermd als onroerend onderdeel van een beschermd kerkgebouw. Vanaf de jaren 70 werden beschermingslijsten voor orgels opgemaakt die vanaf 1974 leidden tot een beschermingsprocedure. Zo werden 279 orgels beschermd, los van het gebouw waarin ze staan en 862 als onderdeel van het gebouw. Er is wel een onevenwicht tussen de provincies Vlaams-Brabant en Oost-Vlaanderen (met veruit de meest beschermde orgels) en de andere Vlaamse provincies.

De studie overloopt de historische en recente erfgoedwaarden die vroeger en nu werden gehanteerd bij het waarderen van orgels: artistieke waarde, technische waarde, architecturale waarde, culturele waarde, wetenschappelijke waarde, historische waarde, volkskundige waarde, esthetische waarde (i.c. klank), sociale waarde, zeldzaamheid, herkenbaarheid, representativiteit, ensemblewaarde en contextwaarde.

Daarna volgt een selectie van gewaardeerde orgels, als vervolgtraject op de beschermingslijsten die vanaf de jaren 70 werden opgemaakt. Daarbij werd expliciet aandacht geschonken aan historische orgels in minder belangrijke kerkgebouwen.

Het onderzoeksrapport Historische orgels – Een waarderende studie van het orgelpatrimonium in Vlaanderen’ is te vinden op de site van het Agentschap Onroerend Erfgoed.

Ook interessant

11 mrt. 2024

Verslag werksessie Dans en het museum

Hoe kan een samenwerking tussen dans en musea er uitzien? Aan de hand van prikkelende stellingen, vragen en praktijkvoorbeelden gingen we hierover in…
Lees meer
26 feb. 2024

Jef Van Boven maakt reconstructie van veelhoekig virginaal van Karest uit 1548

We nemen je mee in het verhaal van Jef Van Boven en het bouwproces van zijn laatste virginaal.
Lees meer
20 feb. 2024

Onderzoek social dance (folk-, volks- en werelddans)

Neem deel aan ons onderzoek naar folk-, volks- en werelddans en de manier waarop dit doorgegeven kan worden aan de volgende generaties.
Lees meer
25 jan. 2024

Nodenbevraging op de inspiratie- en uitwisselingsdag 'Poppen en figuren: tussen erfgoed en hedendaagse praktijk’

CEMPER organiseerde in samenwerking met Huis van Alijn een nodenbevraging op de inspiratie- en uitwisselingsdag voor poppen- en figurentheater.
Lees meer