Home Nieuws 'Levende held' Roger Hessel

'Levende held' Roger Hessel

De erfgoedcellen van Brugge, Kortrijk, TERF en CO7 gingen in het kader van Erfgoeddag samen met de provincie West-Vlaanderen op zoek naar lokale helden die in alle stilte veel betekend hebben voor het erfgoed en de samenleving. In vijf afleveringen laat de reeks Levende Helden deze mensen aan het woord. 

Een van hen is de 73-jarige Roger Hessel, hevig verzamelaar en gepassioneerd liefhebber van volkse liedjes. Bruggeling (maar geboren Torhoutenaar) Roger Hessel een gedreven veldwerker noemen, zou een understatement zijn. Al in de vroege jaren 70 trok hij met een bandopnemer de West-Vlaamse straten op om de volkse liedjes van de vorige generaties te vereeuwigen. Hij ontpopte zich vooral als een expert in het domein van de marktzangers, van wie hij eveneens een hevig bewonderaar is. 

De duizenden liedjes die hij de voorbije vier decennia verzamelde, bundelde hij inmiddels in een aantal publicaties, van Het volkslied in West-Vlaanderen (1980) tot het vorig jaar uitgegeven Marktliederen over de Grooten Oorlog. Maak kennis met Rogers werk, beweegredenen en enthousiasme via de website van Focus|WTV. Levende Helden is een samenwerking tussen de West-Vlaamse erfgoedcellen, de Provincie West-Vlaanderen en het productiehuis Picstory.

Ook interessant

Graduale 1515 Universiteitsbib Gent web
22 nov. 2023

Topstuk in de kijker: Twee Dominicaanse gradualia

Twee gradualia uit 1515 en 1520 van de hand van dominicaan Nicolaas van Rosendael werden in 2007 erkend als Vlaamse topstukken.
Lees meer
Marionetten Maken Kikker 28 web
14 nov. 2023

Van concept tot kikker: het resultaat van een meester-leerlingtraject

Maarten Janssens vertelt ons in een interview hoe hij en zijn broer Joris leerden om draadpoppen te maken met de hulp van een meerster-leerlingbeurs.
Lees meer
20230707 Stadsmus Register Coemans 02 web
12 okt. 2023

Topstuk in de kijker: Verzamelhandschrift rederijkerskamer De Roode Roos Hasselt

Het Register Comans, in 2014 erkend als Vlaams topstuk, geeft een volledig beeld van het repertorium van een rederijkerskamer in een langere periode …
Lees meer
Expo pkp linedup 2 web
06 sep. 2023

“Ik denk wel dat het belangrijk is dat het als erfgoed bestempeld wordt, dat het zo vaak niet gezien wordt.”

CEMPER sprak met de mensen achter de expo PKP Lined Up over populair muziekerfgoed en haar uitdagingen.
Lees meer