Koninklijke Bibliotheek verwerft twee belangrijke collecties

De Koning Boudewijnstichting heeft bij het veilinghuis Christie’s in Parijs een uitzonderlijke reeks muziekhandschriften van een van de beroemdste Belgische componisten van de 19de eeuw, de violist Henry Vieuxtemps (18201881), gekocht. Dit geheel, tot vandaag onbekend bij musici en musicologen, werd onlangs opgenomen in de muziekverzamelingen van de Koninklijke Bibliotheek van België. Daarmee is deze instelling de belangrijkste bewaarplaats ter wereld voor het werk van Vieuxtemps.

Het geheel omvat een twintigtal autografische handschriften waaronder de partituur van het beroemde Cinquième concerto pour violon, een belangrijk werk dat sinds zijn ontstaan behoort tot het groot vioolrepertoire. Het omvat ook een tiental handgeschreven kopieën, sommige met autografische aantekeningen van de componist.

In het najaar van 2011 verwierf de Muziekafdeling van de Koninklijke Bibliotheek dan weer een uitzonderlijke muziekverzameling, het Fonds Eric Mathot’, genoemd naar deze Belgische musicus, tevens verwoed verzamelaar van partituren en dirigent van de Tivoli Band. 

Deze opmerkelijke collectie brengt het orkestmateriaal samen van bijna 40 000 titels van diverse repertoria (jazz, chanson, salonmuziek, accordeon enz.). De werken dateren voornamelijk van de jaren 1900 tot 1950 en zijn uitgegeven in België, in andere Europese landen (Duitsland, Engeland, Frankrijk, Italië, Nederland, Spanje) en in Noord- en Zuid- Amerika. 

Het fonds telt ook enkele duizenden geïllustreerde partituren die in België zijn verschenen (meer bepaald werk van de kunstenaars René Magritte en Peter De Greef), een duizendtal 78-toerenplaten evenals verschillende archiefdocumenten zoals foto’s, catalogi van muziekuitgevers en platenlabels. 

Het fonds Eric Mathot biedt voortaan iedereen de kans om belangrijke stukken van een muzikaal erfgoed uit een vergeten muziekverleden te ontdekken en te bestuderen. Zonder de scherpe geest van Eric Mathot zou dit erfgoed voorgoed verloren zijn gegaan.

Stel een vraag

Heb je vragen of wil je weten wat CEMPER voor je kan betekenen? Laat van je horen!
CEMPER vzw
Onder-Den-Toren 12
B‑2800 Mechelen
O. nr. 0683 772 202
RPR Mechelen