Kijktip: Twee films over 'straffe Gentenaars' bij AMSAB-ISG

Amsab filmavond
21-11-2019

AMSAB-ISG vertoont tijdens de Week van t Gents twee straffe Gentenaars film’ van Juul Vandevelde op dinsdag 3 december om 20u. Deze straffe Gentenaars zijn de creatieve duizendpoten Walter De Buck en Luk De Bruyker.

Film 1: De laatste dag — Portret van Walter De Buck

De fotograaf/​cineast Juul Vandevelde maakt een portret van de befaamde liedjeszanger Walter De Buck, toen hij de fakkel van de Gentse Feesten doorgaf. Ze kozen er beiden voor de laatste dag’ samen door te brengen en terloops het heden, verleden en toekomst van de gevierde artiest voor de camera te bespreken. De apotheose van de film blijft echter het laatste, officiële optreden van Walter De Buck en Groep op de Gentse Feesten, en de ontroerende hulde van zijn vrienden en trouwe fans. De film eindigt dan ook in onvervalste karaokestijl.

Film 2: k Peize in’t Gents — Een week in het leven van Luk De Bruyker

Gedurende de Gentse Feesten van 2018 volgde Juul Vandevelde acteur en poppenspeler Luk De Bruyker naar aanleiding van zijn vijftigjarige carrière. We zien Luk aan het werk als Pierke Pierlala, als acteur in Henri, mon amour’ in het zwembad Van Eyck, en samen met Koen Crucke in de Minardschouwburg. Juul registreerde niet alleen de optredens, maar had ook intense gesprekken met Luk over leven en werk en het typische Gentse DNA. De documentaire geeft een mooie inkijk in zijn hectisch weekschema tijdens de feesten maar ook in de voorbereiding tot de feesten.

De rijke collectie van AMSAB-ISG

AMSAB-ISG heeft meerdere Gentse archieven en collecties in zijn bezit, met waardevol muziek- en podiumkunstenerfgoed. Van Luk De Bruyker beheert het onder andere marionetten, stangpoppen, maskers en lichaamspoppen uit de producties Vader Anseele en De roste wasser (Theater Taptoe, 1976), van Walter De Buck vind je in AMSAB-ISG onder andere bladmuziek en affiches.

Filmvoorstelling met documentaires over Walter De Buck en Luk De Bruyker

Dinsdag 3 december om 20u

Amsab-ISG, Bagattenstraat 174 9000 GentDe toegang is gratis maar inschrijven is verplicht.

21-11-2019

Stel een vraag

Heb je vragen of wil je weten wat CEMPER voor je kan betekenen? Laat van je horen!
CEMPER vzw
Onder-Den-Toren 12
B‑2800 Mechelen
O. nr. 0683 772 202
RPR Mechelen