Home Nieuws Inspiratie: Erfgoeddag maakt school

Inspiratie: Erfgoeddag maakt school

Erfgoeddag 2022 van FARO wordt een heel bijzondere editie. Op zondag 24 april is er de klassieke Erfgoeddag. In de daaropvolgende week, van 25 tot 29 april, ligt de focus op scholen. Met de roepnaam Erfgoeddag maakt school! staat Erfgoeddag in teken van het rijke schoolleven en ‑verleden.

Dat schoolerfgoed hoeft niet beperkt te blijven tot lei en griffel of prenten uit de vaderlandsche geschiedenis. Veel scholen in Vlaanderen kennen immers een lange traditie van schooltoneel, ‑koren, –muziekgroepen .… Andere scholen zijn nog aan het ontdekken wat het belang daarvan is voor de creatieve ontplooiing van leerlingen. De initiatieven dienden (en dienen) pedagogische doelen zoals: zelfexpressie, welsprekendheid en discipline. Bovendien waren en zijn de opvoeringen een mooi uithangbord voor een school. In de individuele herinneringen van oud-leerlingen nemen ze ook overduidelijk een plaats in.

Ga op ontdekking in (school)archieven, vraag aan (oud-)leerkrachten en ‑leerlingen of ze nog foto’s of ander materiaal hebben of ga aan de slag met leerlingen zelf. Zet een tentoonstelling op, maak projecties of een folder over schooltoneel, musicals, schoolkoren, muziekgroepen, free podium, over uitstappen naar theater- en muziekvoorstellingen …

Erfgoeddag 2022

Ook interessant

20 feb. 2024

Onderzoek social dance (folk-, volks- en werelddans)

Neem deel aan ons onderzoek naar folk-, volks- en werelddans en de manier waarop dit doorgegeven kan worden aan de volgende generaties.
Lees meer
20 feb. 2024

Memoranda rond cultuur en kunsten

SARC en oKo publiceerden memoranda met beleidsaanbevelingen rond cultuur en kunsten.
Lees meer
07 feb. 2024

Maak kennis met Mieke en Jeroen

We verwelkomen stafmedewerker immaterieel erfgoed Mieke Witkamp en stagiair scenografisch erfgoed Jeroen Gyselings.
Lees meer
11 jan. 2024

Workshop - Dans en het museum

CEMPER en Danspunt nodigen dansers en museummedewerkers uit op een werksessie over dans in het museum op 24 februari 2024.
Lees meer