Home Nieuws 'In muziek worden alle mensen broeders'

'In muziek worden alle mensen broeders'

Recent werd KADOC aangesproken voor de herbestemming van de klooster- en internaatsbibliotheek van de Missionarissen van het Heilig Hart in Asse.

Resonant werd gevraagd om advies uit te brengen over de aanwezige muziekcollectie.

De Franse missiecongregatie, sinds 1886 actief in België, is ondermeer bekend voor het etnografische en linguïstische werk van de paters Hulstaert, Boulaert en De Rop en het tijdschrift Aequatoria. Minder bekend is de artistieke bedrijvigheid van een aantal componisten-missionarissen” van de congregatie. Lang voor de Afrikaanse theologie en vormentaal een thema was, hebben ze een pioniersrol gespeeld in het tot stand komen van een inlandse religieuze muziek.

Een van hen was Alfons Walschap (19031938), de jongere broer van de bekende schrijver Gerard Walschap. Tijdens zijn kortstondig verblijf in de Congolese Evenaarsprovincie (19331938) was hij sterk door de inlandse muziek gefascineerd. Geïnspireerd op de lokale traditie componeerde hij een kerstoratorium, vijf Bantoemissen en een bundel Latijnse motetten in het Kongolees, samen met tal van inheemse liederen. De liederen werden a capella gezongen en met lokale, ritmische slaginstrumenten begeleid. Walschap ontwikkelde zelfs een eigen inlandse muziekstijl, die opviel door haar (Afrikaanse) ritmiek, haar aangrijpende weemoed en haar volkse speelsheid.

Een deel van die activiteiten heeft zijn neerslag gevonden in de bibliotheek van het klooster van Asse, waar het voormalige missieseminarie van de congregatie was gevestigd. Zo werd een handgeschreven en door Alfons Walschap gesigneerde partituur aangetroffen in een schriftje met tal van religieuze composities in een inlandse taal, in dit geval het lomongo — de taal van de Mongo. Ook werd een programmablaadje gevonden, waaruit blijkt dat de composities van Walschap tot diep in de jaren 1950 werden uitgevoerd.

Deze getuigen van een onvermoede missierealiteit worden toegevoegd aan de substantiële collectie publicaties en tijdschriften die de erfgoedbibliotheek van KADOC reeds over de congregatie bezit.

KADOC heeft enkele pagina’s van het schriftje en het programmablaadje ingescand en gepubliceerd via haar website.

Ook interessant

23 dec. 2021

Leestip: 'faro | tijdschrift over cultureel erfgoed'

In het winternummer van 'faro' lees je onder andere over het herbestemmingstraject van onze poppencollectie.
Lees meer
27 sep. 2021

Theatererfgoed: waarheen?

Die vraag stelde CEMPER aan een aantal erfgoedinstellingen op het Theaterfestival in DESINGEL.
Lees meer
31 mei 2021

Honderden theaterpoppen vinden nieuwe thuis

Vijf musea in binnen- en buitenland verwelkomen de historische poppencollectie van CEMPER.
Lees meer
15 feb. 2021

Drie stangpopjes uit het legaat van Rina Barbier (1945-2020)

Wat hebben drie fijne stangpopjes uit het legaat van danshistorica Rina Barbier met Wannes Van de Velde te maken?
Lees meer