Home Nieuws Hoe kunnen lokale besturen het verenigingsleven o…

Hoe kunnen lokale besturen het verenigingsleven ondersteunen tijdens de coronacrisis?

De coronacrisis hakt er ook bij lokale erfgoedverenigingen zwaar in. Deze verenigingen kijken vaak naar hun lokaal bestuur voor ondersteuning. Een rits koepelorganisaties uit de vrijetijdssectoren sport, kunst, cultuur en jeugd doen nu samen met erfgoedorganisaties een oproep aan lokale besturen om deze verenigingen zo goed mogelijk te ondersteunen. 

De Vlaamse en federale regeringen hebben verschillende crisismaatregelen aangekondigd in het kader van COVID-19. Deze maatregelen gaan voorbij aan de meeste lokale verenigingen, die zelden tot nooit een professionele medewerker hebben. Dit is een voorwaarde om bijvoorbeeld in aanmerking te komen voor de Vlaamse hinder- en compensatiepremie.

De meeste lokale verenigingen zijn dus afhankelijk van de goodwill van hun gemeentebestuur. Om lokale besturen daarbij te inspireren, werd een 8‑punten plan opgesteld waar elk lokaal bestuur dat het goed voor heeft met hun lokaal verenigingsleven mee aan de slag kan.

Het initiatief komt van volgende organisaties: De Federatie, de Vlaamse Jeugdraad, de Vlaamse Sportfederatie, oKo, het Circuscentrum en, voor de erfgoedsector, Histories, Werkplaats Immaterieel Erfgoed en OCE.

05-05-2020

Ook interessant

20 feb. 2024

Onderzoek social dance (folk-, volks- en werelddans)

Neem deel aan ons onderzoek naar folk-, volks- en werelddans en de manier waarop dit doorgegeven kan worden aan de volgende generaties.
Lees meer
20 feb. 2024

Memoranda rond cultuur en kunsten

SARC en oKo publiceerden memoranda met beleidsaanbevelingen rond cultuur en kunsten.
Lees meer
07 feb. 2024

Maak kennis met Mieke en Jeroen

We verwelkomen stafmedewerker immaterieel erfgoed Mieke Witkamp en stagiair scenografisch erfgoed Jeroen Gyselings.
Lees meer
11 jan. 2024

Jachthoornblazen op Fürst-Pless- en Parforcehoorn erkend als immaterieel erfgoed!

Op 10 januari 2024 werd het jachthoornblazen op Fürst-Pless- en Parforcehoorn door de minister van cultuur Jan Jambon opgenomen op de Inventaris Vlaa…
Lees meer