Home Nieuws Gedigitaliseerd AV-materiaal van podiumkunsten vo…

Gedigitaliseerd AV-materiaal van podiumkunsten voor het onderwijs

In 2015 zorgde VIAA (thans meemoo) in samenwerking met Het Firmament (thans CEMPER) ervoor dat het audiovisueel materiaal van de gesubsidieerde podiumkunstenorganisaties kon gedigitaliseerd worden. Zo kreeg het beeldmateriaal van onze gezelschappen dezelfde kwaliteitsvolle en duurzame digitalisering én digitale bewaring als die van onze musea, archieven en erfgoedbibliotheken. 

Voor de gezelschappen is hun audiovisueel materiaal vaak de meest representatieve getuigenis die overblijft nadat de opvoeringen zijn afgelopen. De samenwerking tussen de podiumgezelschappen, VIAA en Het Firmament heeft een belangrijk deel van het geheugen van de Vlaamse podiumkunsten behoed voor allerlei vormen van verlies.

Maar meemoo (vroeger VIAA) zorgt er ook voor dat een deel van dit materiaal – na de nodige afspraken – beschikbaar wordt voor het publiek. In de eerste plaats voor het onderwijs.

Van bij het begin was het duidelijk dat er een selectie moest gebeuren uit het ampele beeldmateriaal. Daarom schakelde meemoo een aantal docenten in uit de lerarenopleiding in van de hogeschool Vives. Zij stelden voor het lager onderwijs zestien collecties samen voor vier vakgebieden en volgens vier thema’s: onderweg’, emoties’, sporen’ en eigen kweek’. Zo kan het onderwijzend personeel snel adequaat artistiek materiaal vinden uit het rijke beeldarchief.

Hoe dit in zijn werk ging en wie er allemaal bij betrokken is, kan je uitgebreid lezen op de site van meemoo in het artikel: Muzische collecties voor lager onderwijs, een onderzoek met VIVES Hogeschool.

Ook interessant

Womex2023
21 nov. 2023

CEMPER te gast op WOMEX

Wat kunnen archieven betekenen voor traditionele muziek en wereldmuziek?
Lees meer
Lucvints
16 nov. 2023

Van het archief naar het podium - Luc Vints (KADOC) over de concertreeks ‘Muziek en erfgoed’

De 6de editie van ‘Muziek en erfgoed’ duikt in de muzikale erfenis van de ursulinen.
Lees meer
Cover Schipper Mag Ik Overvaren web
25 okt. 2023

Schipper mag ik overvaren? verschijnt op 14 november

Met 'Schipper mag ik overvaren?' wil CEMPER de rijkdom aan kinderliedjes die in Vlaanderen en Nederland gezongen worden laten zien. De lancering van …
Lees meer
CEMPER werft aan 72dpi
17 okt. 2023

Vacature Stafmedewerker Immaterieel Erfgoed

Adviseer en begeleid jij binnenkort met iedereen die met het immaterieel erfgoed van de muziek en podiumkunsten in aanraking komt?
Lees meer