Vlaanderen en Brussel vieren Erfgoeddag en Dag van de Dans: 27 en 28 april 2019

Sacre DP-Albrecht-Heeffer-002
16-04-2019

Hoe maakt u het?” De slogan van Erfgoeddag (zondag 28 april) zet dit jaar vakmanschap in de kijker. En dat vind je volop bij muziek, dans en theater. Want voor er iets op het podium kan gebracht worden, komt er heel wat kennis en kunde aan te pas! 

Dit jaar vindt bovendien de Dag van de Dans in hetzelfde weekend als Erfgoeddag plaats, op zaterdag 27 april. Tijdens Erfgoeddag zijn er daarom heel wat activiteiten die de brug slaan met het dansthema.

Wij selecteerden een aantal Erfgoeddag-activiteiten waarbij ambacht en creativiteit voorop staan. Het hele programma vind je op www​.erfgoeddag​.be. Voor het volledige programma van Dag van de Dans kan je een kijkje nemen op www​.dagvandedans​.be.


Antwerpen

Ontmoet instrumentenbouwers en zie hoe ze te werk gaan
Museum Vleeshuis

Je kan een klokkengieterij en een koperblazersatelier bezoeken. Een klavecimbelbouwer toont hoe hij een klavecimbel, een moeder- en kindvirginaal of een kistorgel bouwt. En leerling-instrumentenbouwers laten zien hoe ze luiten, gitaren of violen maken. Kom je ook een muzikaal hebbeding knutselen?

Waar: Museum Vleeshuis, Vleeshouwersstraat 38, 2000 Antwerpen
Wanneer: Van 10:00 tot 17:00
Contact: https://​www​.museumvleeshuis​.be

Brussel


Muziek, hoe maak je dat?

Koninklijk Conservatorium Brussel — School of Arts Erasmushogeschool
Concert

Een simpel A4-tje met een paar notenbalken en wat cijfers erbij. Hoe moet je daar muziek van maken? Voor jazzpianiste Nina Kortekaas is dat geen probleem. Zij legt uit hoe je zo’n jazzstandard, dat A4-tje dus, omtovert in boeiende muziek. Na de demo laat ze een van haar beste improvisaties horen. Je kan de bib ook bezoeken: muziekmethodes van de 15e eeuw tot nu.

Waar: Koninklijk Conservatorium Brussel, Regentschapsstraat 30, 1000 Brussel
Wanneer: Van 12:00 tot 18:00, lezing en performance om 14 en 16 uur
Contact: www​.kcb​.be


Brugge

150 jaar Stadsschouwburg: terug naar de belle époque
Cultuurcentrum Brugge
Demonstratie


De Koninklijke Stadsschouwburg in Brugge bestaat dit jaar 150 jaar. Voor de viering in september organiseert Cultuurcentrum Brugge i.s.m. Lierika een 20-delig naaiatelier. De cursisten tonen u hoe ze hun eigen kostuum in de stijl van 1869 maken. Omdat tijdens het Erfgoedweekend ook de Dag van de Dans gevierd wordt, dansen de leerlingen van Dansschool Defurne in belle-époquekledij.

Waar: Centraal Infopunt Erfgoeddag Brugge, Rijksarchief Brugge, Predikherenlei 4a, 8000 Brugge
Wanneer: Van 14:00 tot 16:00. Dansdemonstratie om 14 en 16 uur
Contact: www​.ccbrugge​.be


Duffel

Maak jouw eigen instrument!

Volkskunstgroep De Moeffeleer — afdeling Muziek
Workshop in samenwerking met Gemeente Duffel

Ben jij een creatieve ziel die graag de handen uit de mouwen steekt? Neem dan deel aan onze workshop. Met een flink pak ideeën op zak inspireren de muzikanten jou tot het samenstellen van voorwerpen die klank voortbrengen. Resultaat: je maakt je eigen, originele instrument!

Waar: Kasteel Gevers, Rooienberg 21b, 2570 Duffel
Wanneer: Van 10:00 tot 18:00
Contact: www​.demoeffeleer​.be


Ekeren

Wij maken het samen, wij maken het goed
De Uiltjes
Demonstratie


De Uiltjes bestaat uit een dans‑, muziek‑, kinderdans- en kantklosgroep. Laat je door de dansers meenemen in hun wervelende wereld van authentieke en nieuwe Vlaamse dansen. Of maak kennis met het handwerk van de kantklossers. Dat is moderner en toegankelijker dan je misschien verwacht. Vind je het moeilijk om te kiezen? Dan ga je gewoon voor beide!

Waar: De Wilgehoeve, Wilgehoevestraat 79, 2180 Ekeren
Wanneer: Van 10:00 tot 12:30
Contact: www​.deuiltjes​.beGent
Hoe maakt u theater?
NTGent
Rondleiding

NTGent neemt u mee langs een parcours door de gerenoveerde schouwburg en toont hoe theater wordt gemaakt. Van begin tot einde, van stukkeuze tot première en zelfs op tour’, alles wordt hier uit de doeken gedaan. Op allerlei verborgen plekjes wordt u getrakteerd op toon- en oefenmomenten van verschillende disciplines zoals toneel, dans en beeldende kunst. Kom en ontdek!


Waar: NTGent, Sint-Baafsplein 17, 9000 Gent
Wanneer: Van 10:00 tot 14:00
Contact: dirk.​crommelinck@​ntgent.​be


Heers

Muziek uit konijnenvellenlijm
Koninklijke Harmonie Salvia Heers
Tentoonstelling in samenwerking met K.H. Salvia Heers, Kerkfabriek Veulen, Instrumentenbouwers Pels-D’Hondt Herselt en Paul Van Riel Holsbeek

Konijnenvellenlijm gebruik je bij het herstellen van oude muziekinstrumenten. Maar eerst moet je een dossier samenstellen, een architect en aannemer zoeken en de nodige financiering vinden. Hoe je dat doet, laten we je zien n.a.v. de restauratie van het orgel van Veulen. In de Kerk van Veulen is van alles te zien en in De Bammerd kan je genieten van een hapje, een drankje en harmoniemuziek.

Waar: De Bammerd — administratief Centrum Heers, Paardskerkhofstraat 20, 3870 Heers
Wanneer: Van 10:00 tot 18:00
Contact: www​.salvia​.be


Leuven

Futurista
MATRIX Centrum voor Nieuwe Muziek
Rondrit | route

MATRIX zet experimentele instrumentenbouwers in de kijker! Kom mee musiceren op de reuzegrote Musica Futurista’ en ontdek de meest verrassende klanken. Maak kennis met het werk van enkele muzikale en handige bouwgenieën in een minitentoonstelling. Of laat onze dokter in de nieuwe muziek u vragen hoe het met u gaat. Dan gaat u naar huis met het voor u meest helende muziekfragment op voorschrift.

Waar: Tentoonstellingsruimte Cera, Muntstraat 1, 3000 Leuven
Wanneer: Van 11:00 tot 17:00
Contact: www​.matrix​-new​-music​.beSchelle

Kijk, er zit muziek in!
Cultuurdienst IVEBICA Hemiksem-Schelle-Niel
Tentoonstelling in samenwerking met Centrum voor Muziekinstrumentenbouw Puurs, Pro Arte Antwerpen en lokale instrumentenbouwers

Ben je benieuwd naar hoe een cello, viool, gitaar, luit of klavecimbel gebouwd wordt? We nemen het ambacht van de muziekinstrumentenbouwer onder de loep aan de hand van bouwplannen en muziekinstrumenten in de verschillende fases van het bouwproces. Je ziet én hoort de muzikanten aan het werk. In de kerk maak je bovendien ook kennis met het unieke Van Peteghem-orgel.


Sint-Truiden

Rond de meiboom
Dansvoorstelling


Volksdans leeft, en nu en dan worden er nieuwe dansen gecreëerd, uitgeprobeerd en verbeterd, tot er een dansje overblijft dat er goed uitziet en dat fijn is om te dansen. Zoals elk jaar danst Volkskunstgroep Pierlala ook dit jaar rond de meiboom. Ze brengen daarbij een aantal zelfgemaakte dansen ten beste.

Waar: Groenmarkt Sint-Truiden, 2800 Sint-Truiden
Wanneer: Van 15:00 tot 16:00

16-04-2019

Stel een vraag

Heb je vragen of wil je weten wat CEMPER voor je kan betekenen? Laat van je horen!
CEMPER vzw
Onder-Den-Toren 12
B‑2800 Mechelen
O. nr. 0683 772 202
RPR Mechelen