Home Nieuws Een selectie uit het programma van Erfgoeddag 2022

Een selectie uit het programma van Erfgoeddag 2022

Met de roepnaam Erfgoeddag maakt school! staat Erfgoeddag 2022 in teken van het rijke schoolleven en ‑verleden. Wij selecteerden een aantal Erfgoeddag-activiteiten waarbij muziek- of podiumerfgoed centraal staat. Het volledige programma vind je op www​.erfgoeddag​.be.

Op de planken. Schooltoneel

KADOC-KU Leuven en CEMPER

Schooltoneel kent een lange traditie en bestaat in vele vormen. Van Vondel tot zelfgeschreven stukken, verlevendigd met decors, kostuums en muziek. Na een intens repetitieproces gaat het doek open en staan de leerlingen op de planken, met applaus en zelfvertrouwen als beloning. Voel aan de hand van historisch erfgoed en getuigenissen de plankenkoorts!

Waar: KADOC-KU Leuven, Vlamingenstraat 39, 3000 Leuven
Wanneer: 10:0018:00
De tentoonstelling loopt nog tot 14 augustus 2022.

Meer info: www​.kadoc​.kuleuven​.be

DE MAAN

De magische schaduwkant van DE MAAN

Sssjt!!! Het wordt langzaam donker en de voorstelling begint. De magie van figurentheater! Maar hoe komen die poppen en figuren eigenlijk tot leven? Welke materialen en technieken gaan erachter schuil? Paul Contryn en zijn ploeg toont jou en je hele familie de boeiende en geheime mechanieken’ van theater DE MAAN van 1948 tot nu. Een speelse, interactieve demonstratie voor groot en klein.

Waar: DE MAAN, Minderbroedersgang 3, 2800 Mechelen
Wanneer: demonstraties om 13:30 en 16:30

Meer info: www​.erfgoeddag​.be

Een wonderlijke trip doorheen de catacomben van DE MAAN’s poppenarchief

Duik in het magische archief van theater DE MAAN en ontdek allerlei figuren die tot leven komen. Een wonderlijke dwaaltocht in de historische Brusselpoort doorheen de chaos van dit fascinerende poppenarchief. Begeleid door heerlijke soundscapes van Gorges Ocloo.

Waar: Brusselpoort, Van Benedenlaan 4, 2800, Mechelen
Wanneer: rondleidingen om 19:00, 20:00 en 20:30

Meer info: www​.erfgoeddag​.be

Muzen op posterformaat: de evolutie van het Mechelse kunstonderwijs in affiches

Stedelijk Conservatorium Mechelen

Het Stadsarchief Mechelen screende zijn uitgebreide collectie affiches. Tal van dubbels behandelen het concertverleden van het Conservatorium Mechelen tussen pakweg 1930 en 1980. Voor het eerst keren deze affiches terug naar huis voor een nostalgische tijdlijnexpo doorheen de conservatoriumgangen.

Waar: Stedelijk Conservatorium Mechelen, Melaan 3 – 5, 2800 Mechelen
Wanneer: 10:00 — 16:00

Meer info: www​.uitinvlaanderen​.be

Saved by the Bell! 

Stichting Logos

Wist je dat verschillende muziekinstrumenten en muziekdozen van Stichting Logos gebruik maken van school- en andere bellen? We duiken in onze collectie en demonstreren de beltotem’, de beltelefoon’, de bellenmuziekdozen’ en een aantal muziekautomaten. Daarnaast maak je vandaag ook kennis met onze educatieve projecten, zoals CØRGEL, een bouwproject met een STEM-klas.

Waar: Logos Tetraëder, Bomastraat 22, 9000 Gent
Wanneer: 14:00 — 17:30 met demonstraties bellenrobots en bellenmuziekdozen op verschillende tijdstippen.

Meer info: www​.erfgoeddag​.be

Bellenorgel Stichting Logos

Hoe maak je een reus? 

Reuzen in Vlaanderen – Limburg

Heusden-Zolder is een Reuzenvriendelijke gemeente’ die maar liefst 7 reuzen telt! Tijdens Erfgoeddag staat dit prachtige immaterieel erfgoed in de kijker en leer je de reuzen en hun verhaal kennen. Je ontdekt hoe zo’n reus gebouwd wordt en je kan zelf aan de slag! Verschillende reuzenbeheerders zijn ook aanwezig om je een (reuze)handje op weg te helpen.

Waar: ZLDR-Luchtfabriek, Marktplein 5, 3550 Heusden-Zolder
Wanneer: 11:00 tot 17:00

Meer info: www​.erfgoeddag​.be

Muziekinstrumentenbouwopleidingen in België 

KMKG, CMB Puurs, School of Arts, Conservatorium Gent, Ecole Internationale de Lutherie Marche-en-Famenne

In het MIM zijn een 1.200-tal muziekinstrumenten te zien. Die werden ooit met veel liefde en vakmanschap gemaakt. Tijdens Erfgoeddag lichten de Belgische instrumentenbouwscholen een tipje van de sluier op en tonen ze je hoe een viool, gitaar en andere instrumenten ontstaan.

Waar: Muziekinstrumentenmuseum — Foyer Sax, Hofbergstraat 2, 1000 Brussel
Wanneer: 10:0016:45

Meer info: www​.erfgoeddag​.be

Muziekmethodes voor dummies en anderen 

Bib Koninklijk Conservatorium Brussel – School of Arts Erasmushogeschool

Muziek wordt meestal van leraar op leerling doorgegeven. Omdat muziek zich afspeelt in de tijd en de ruimte gebeurt dat best individueel. Om dit unieke leerproces te ondersteunen, werden er door de eeuwen heen heel veel methodes ontwikkeld. Wij laten je een selectie zien waarvan de oudste dateert uit de 14e eeuw. De jongste is een online video. De tijden veranderen, maar leren blijven we doen.

Waar: Conservatorium Brussel, Regentschapsstraat 30, 1000 Brussel
Wanneer: 12:0018:00

Meer info: www​.erfgoeddag​.be

Word beiaardier voor één dag!

Campanae Lovanienses

Beiaardiers strooien al 500 jaar de mooiste muziek over de daken in de Vlaamse steden, van Bach tot K3. Maar ze hebben opvolgers nodig. Iets voor jou? Als je noten kan lezen, kan een ervaren beiaardier je de eerste knepen van het vak leren. Eerst ga je aan de slag op de oefenbeiaard, daarna op de echte klokken!

Waar: Universiteitsbibliotheek Leuven, Monseigneur Ladeuzeplein 21, 3000 Leuven
Wanneer: workshops om 14:00, 15:00 en 16:00

Meer info: www​.erfgoeddag​.be

Stadsarchief Ronse

Bladmuziek uit de verzamelingen van César Snoeck, Abel Régibo en de Ronsese Muziekschool

De expo Bladmuziek uit de verzamelingen van César Snoeck (18341898), Abel Régibo (18351896) en de Ronsese Muziekschool’ focust op het erfgoed van het muziekonderwijs in Ronse. De tentoonstelling toont opmerkelijke partituren uit de 19e en 20e eeuw. Pronkstuk van de tentoonstelling is een gerestaureerd vaandel van de lokale harmonie dat dateert uit de jaren 1830.

Waar: Stadsarchief Ronse – 3e verdieping van het Erfgoedcentrum, Politiekegevangenenstraat 18, 9600 Ronse
Wanneer: 10:0018:00

Meer info: www​.erfgoeddag​.be

Lezing met muziek: Tussen SIb en FA#: archief en collectie van de muziekacademie van Ronse (18671996)

Altijd al willen weten hoe een ophicleïde klinkt? Directeur van de muziekschool Abel Régibo (18351896) schreef muziek voor dit blaasinstrument. Leerkracht Marc De Merlier en leerlingen van de Kunstacademie Vlaamse Ardennen brengen de 19e-eeuwse muziek opnieuw tot leven. Archivaris Jutta Eeckhout inventariseerde het archief van de muziekschool en stelt de opmerkelijkste vondsten aan jou voor.

Waar: CC De Ververij – concertzaal, Wolvestraat 37, 9600 Ronse
Wanneer: 18:3020:30

Meer info: www​.erfgoeddag​.be

Muziek bouwen met hout, karton en lucht 

Orgelmuseum

Voor het bouwen van mechanische muziekinstrumenten is heel wat geschoold vakmanschap nodig. Kom kijken en leer alles over dit beroep en de instrumenten.

Waar: Orgelmuseum, Kloosterstraat 25, 2260 Westerlo
Wanneer: 8:0022:00

Meer info: www​.erfgoeddag​.be

200 jaar muziekonderwijs bij de Koninklijke Harmonie 

Koninklijke Harmonie Sint-Martinus Overijse

Deze tentoonstelling vertelt het verhaal van 200 jaar Koninklijke Harmonie Sint-Martinus Overijse. We focussen daarbij ook op het muziekonderwijs. Waar veel toekomstige muzikanten vandaag langs de muziekacademie passeren, bood de harmonie vroeger zelf notenleer en instrumentenleer aan. Vergeet daarbij de wekelijkse repetities niet onder leiding van een geschoold musicus.

Waar: CC Den Blank, Begijnhof 11, 3090 Overijse
Wanneer: 10:0017:00 De tentoonstelling loopt nog tot 8 mei 2022

Meer info: www​.overijse​.be/​e​r​f​g​o​eddag

Ook interessant

16 apr. 2024

"We doen toverlantaarnshows zoals die in de periode 1820-1920 kunnen geweest zijn"

In hun vrijetijd voeren Dominique Santens en Philippe Khazzaka, samen met twee collega’s, toverlantaarnshows op. Wat is een toverlantaarn juist?
Lees meer
11 mrt. 2024

Verslag werksessie Dans en het museum

Hoe kan een samenwerking tussen dans en musea er uitzien? Aan de hand van prikkelende stellingen, vragen en praktijkvoorbeelden gingen we hierover in…
Lees meer
11 jan. 2024

Workshop - Dans en het museum

CEMPER en Danspunt nodigen dansers en museummedewerkers uit op een werksessie over dans in het museum op 24 februari 2024.
Lees meer
08 dec. 2023

Aftermovie: lancering van Schipper mag ik overvaren?

Op 14 november verscheen 'Schipper mag ik overvaren?' en dat lieten we niet onopgemerkt voorbijgaan! Herbeleef de lancering via onze aftermovie.
Lees meer