Home Nieuws Digitale erfgoeddag podiumtechnisch erfgoed

Digitale erfgoeddag podiumtechnisch erfgoed

Op 15 juni vond de digitale erfgoeddag rond podiumtechnisch erfgoed plaats, georganiseerd door STEPP vzw (Steunpunt voor Productionele, Ontwerpende en Technische krachten van de brede culturele sector). Normaal gezien had deze live in 2020 in de Stadsschouwburg van Brugge moeten plaatsvinden, maar door de coronacrisis werd dit jaar een digitaal alternatief uitgewerkt. Verschillende experten – zoals erfgoedwerkers en podiumtechnici – kwamen aan het woord. Samen met de deelnemers gingen ze op zoek naar de betekenis van podiumtechnisch erfgoed, wat de toekomst ervan is, hoe we het best kunnen bewaren en beheren, en hoe we zelf met dit type erfgoed aan de slag kunnen gaan. 

Inventariseren

Elias Feys van CEMPER gaf er een presentatie over hoe je dit soort erfgoed (geluidsinstallaties, belichtingsapparatuur of ander technisch materiaal) kan inventariseren. Hierin werd duidelijk gemaakt dat inventariseren een langdurige procedure is in verschillende stappen. Zo is er een grondige voorbereiding nodig en is het van belang om eerst een overzicht te creëren van wat je precies in huis hebt, alvorens je kan beginnen aan een gedetailleerde inventaris. Gelukkig kan je allerlei handige tips en sjablonen vinden op onze praktijkwijzer.

Project Podiumtechnisch Erfgoed

Deze digitale erfgoeddag was eveneens het startschot voor het Project Podiumtechnisch Erfgoed’, een samenwerking tussen CEMPER, ETWIE, STEPP en het RITCS. Dit project wil het podiumtechnisch erfgoed in Vlaanderen in kaart brengen. Hierdoor weten we waar zich interessante collecties bevinden, welke er bedreigd zijn en hoe deze het brede publiek kunnen bereiken. De eerste stap is een bevraging voor iedereen die werkt met een collectie podiumtechnische materialen, machines of documenten. Ken je iemand met een dergelijke collectie? Aarzel dan niet om hem/​haar deze bevraging door te sturen! 

StageTube

Daarnaast haalde Chris Van Goethem kort StageTube aan, een samenwerking van CEMPER, Kunstenpunt en meemoo. Dit pilootproject ging aan de slag met het gedigitaliseerde audiovisuele archief van podiumkunsten, dat op een toegankelijke manier werd getoond aan het brede publiek. Meer over het traject van StageTube staat geschreven in dit artikel op onze website. 

Kon je er niet bij zijn? Je kan deze en andere presentaties integraal terugvinden in deze playlist op YouTube.

Schrijf alvast 14 juni 2022 in je agenda. Op die dag zal er nogmaals een erfgoeddag rond podiumtechnisch erfgoed plaatsvinden. Hopelijk deze keer in levenden lijve in de stadsschouwburg van Brugge.

Ook interessant

Inspiratiedag PTE
11 aug. 2023

Inspiratiedag podiumtechnisch erfgoed

CEMPER en Cultuurcentrum Brugge nodigen je van harte uit om deel te nemen aan de inspiratiedag over podiumtechnisch erfgoed in de Stadsschouwburg van…
Lees meer
20230109 Vorming Amateurkoren Leuven web
25 mei 2023

Aan de slag met je verenigingsarchief! Een vormingenreeks in Leuven

Gespreid over 2023 en 2024 organiseren erfgoedcel Leuven en CEMPER vormingenreeksen voor amateurverenigingen van de stad.
Lees meer
20230422 Biechtstoel Mariet 2
23 mei 2023

Op biecht bij CEMPER: Help! Wat doen we met ons archief?

CEMPER was van de partij op de eerste Theaterdag van OPENDOEK en gaf praktische tips and tricks over archiefzorg aan het publiek.
Lees meer
Uitnodiging Dans Gedocumenteerd 1
15 nov. 2022

Cultureelerfgoeddebat 'Dans gedocumenteerd'

Op donderdag 17 november 2022 gaan studenten van KU Leuven samen met CEMPER-collega Staf Vos in op uitdagingen in het collectiebeleid van het kunsten…
Lees meer