Home Nieuws Buurten met erfgoed

Buurten met erfgoed

Buurten met erfgoed is een traject dat leerkrachten en lokale erfgoedpartners samen doorlopen. Gedurende een schooljaar ontmoeten ze elkaar en werken ze samen aan lesactiviteiten voor kinderen omtrent het erfgoed aanwezig in de buurt van de school. Want in elke buurt is een schat aan erfgoed aanwezig. Alleen is dat erfgoed niet altijd even goed gekend bij leerkrachten en leerlingen. Of dit lokale erfgoed wordt niet gezien of gelezen’. In een Buurten met erfgoed-traject reiken erfgoedpartners aan scholen die erfgoedbril aan. 

Maar hoe start je zo’n traject in je gemeente of stad? Hoe maak je scholen hiervoor warm? En hoe betrek je (andere) erfgoedpartners? Welke stappen doorloop je vervolgens met deze groep? Hoe kom je tot concrete activiteiten voor kinderen over en met het erfgoed?

En meer nog: hoe kan je ervoor zorgen dat die activiteiten mooi toeleiden naar Erfgoeddag 2021? Want… deze Erfgoeddag-editie zal namelijk in het teken staan van het thema onderwijs.

In dit train-de-trainer-traject leren we trekkers en initiatiefnemers een volledig Buurten met erfgoed-proces uit te tekenen en effectief op te starten, zodat het kan uitmonden in schoolactiviteiten op Erfgoeddag 2021.

Deze vorming ondersteunt initiatiefnemers en trekkers van een traject Buurten met erfgoed door:

  • hen voor te bereiden op de te nemen stappen in het traject,
  • ideeën en tips uit te wisselen over de communicatie van Buurten met erfgoed, de coördinatie en opvolging van het traject,
  • hen te trainen in het gebruik van activerende werkvormen,
  • ondersteunende theorie aan te reiken zoals Cultuur in de Spiegel.

De bijeenkomsten worden begeleid door Chris Ferket (Mooss vzw) en betrokken partners.

De train-de-trainer is een organisatie van de stuurgroep Buurten met erfgoed: CANON Cultuurcel, Cera, Educatie voor Duurzame Ontwikkeling (Departement Omgeving), Erfgoedcel Brussel, FARO, Herita, Histories, Mooss en Provincie Oost-Vlaanderen.

Alle info over het project vind je op buurtenmeterfgoed​.be.

Praktisch

Voel je er wat voor, en kan je je vier bijeenkomsten vrijmaken? Dan ben je welkom op deze train-de-trainer. De vorming bestaat uit vier bijeenkomsten, een startdag (hele dag) en drie opvolgsessies (namiddagen):

  1. Startdag: donderdag 5 maart 2020, van 10u tot 16u30, Arenberggebouw, Arenbergstraat 9, 1000 Brussel
  2. Opvolgsessie 1: donderdag 2 april 2020, van 13u30 tot 16u, FARO, Priemstraat 51, 1000 Brussel
  3. Opvolgsessie 2: donderdag 30 april 2020, van 13u30 tot 16u, FARO, Priemstraat 51, 1000 Brussel
  4. Opvolgsessie 3: donderdag 11 juni 2020, van 13u30 tot 16u, FARO, Priemstraat 51, 1000 Brussel

Zowel het Arenberggebouw als FARO bevinden zich op wandelafstand van het station Brussel-Centraal.

Inschrijven: stuur een e‑mail naar stuurgroep@​buurtenmeterfgoed.​be, met als vermelding inschrijving train de trainer 2020’. Maximum 15 aantal deelnemers.

Deelnameprijs: 65 euro (dit is de totaalprijs voor alle bijeenkomsten, incl. broodjeslunch tijdens de startdag en syllabus).

Graag meer informatie?

Stel gerust uw vraag aan Hildegarde Van Genechten, hildegarde.​vangenechten@​faro.​be, 02 213 10 60, of Daphné Maes, daphne.​maes@​historiesvzw.​be.

Ook interessant

22 mrt. 2024

Muziek en podiumkunsten op Erfgoeddag 2024

Ontdek een selectie van activiteiten op Erfgoeddag 2024 waarbij muziek- of podiumerfgoed centraal staat.
Lees meer
11 mrt. 2024

Verslag werksessie Dans en het museum

Hoe kan een samenwerking tussen dans en musea er uitzien? Aan de hand van prikkelende stellingen, vragen en praktijkvoorbeelden gingen we hierover in…
Lees meer
01 mrt. 2024

Ambacht in Beeld Festival Brussel 2024

Ontdek op 30 en 31 maart 2024 meer dan 40 workshops, masterclasses, exposities, demonstraties en films tijdens het Ambacht in Beeld Festival.
Lees meer
28 feb. 2024

"Soms fotografeerde ik vierhonderd concerten per jaar" - Carline Vandercruyssen en haar uniek rockarchief

Carline Vandercruyssen beheert met Goedefroit Music een archief van vijftig jaar concertfotografie.
Lees meer