Home Nieuws Antwerpse conservatoriumbibliotheek verwelkomt da…

Antwerpse conservatoriumbibliotheek verwelkomt dansbibliotheek Jeanne Brabants

Op 25 januari 2017, de 97ste verjaardag van de geboortedag van Jeanne Brabants (25 januari 19202 januari 2014) ondertekenden haar zoon Koen Van Kerkhoven, haar kleinkinderen en Pascale De Groote (algemeen directeur van de AP Hogeschool) een overeenkomst die de waardevolle en uitgebreide bibliotheek van de oermoeder van de Vlaamse dans’ onderbrengt in de bibliotheek van het Koninklijk Conservatorium Antwerpen.

Het betreft een prachtige verzameling van zowat 650 boeken die de nationale en internationale dans- en theaterwereld documenteert en becommentarieert. De collectie is ondertussen geïnventariseerd en via de bibliotheekcatalogus online te consulteren. De ontsluiting van deze collectie kan een stimulans zijn tot wetenschappelijk en artistiek onderzoek over dans in Vlaanderen.

Het Firmament (nu CEMPER) adviseerde de familie over de verschillende herbestemmingsmogelijkheden en begeleidde hen bij het leggen van verschillende contacten. 

Dat haar dansbibliotheek’ een veilig onderkomen zou vinden, was één van haar laatste wensen. Lees meer hierover in het artikel Testament Jeanne Brabants legt falend erfgoedbeleid bloot, dat verscheen in Apache op 10 januari 2014.

Ook interessant

11 mrt. 2024

Verslag werksessie Dans en het museum

Hoe kan een samenwerking tussen dans en musea er uitzien? Aan de hand van prikkelende stellingen, vragen en praktijkvoorbeelden gingen we hierover in…
Lees meer
20 feb. 2024

Memoranda rond cultuur en kunsten

SARC en oKo publiceerden memoranda met beleidsaanbevelingen rond cultuur en kunsten.
Lees meer
07 feb. 2024

Maak kennis met Mieke en Jeroen

We verwelkomen stafmedewerker immaterieel erfgoed Mieke Witkamp en stagiair scenografisch erfgoed Jeroen Gyselings.
Lees meer
11 jan. 2024

Workshop - Dans en het museum

CEMPER en Danspunt nodigen dansers en museummedewerkers uit op een werksessie over dans in het museum op 24 februari 2024.
Lees meer