Home Nieuws Acht inspirerende erfgoedpraktijken genomineerd d…

Acht inspirerende erfgoedpraktijken genomineerd door Minister van Cultuur Jan Jambon

Minister van Cultuur Jan Jambon plaatste acht praktijken op het nieuwe Register van inspirerende voorbeelden rond het borgen van immaterieel erfgoed’. Twee praktijken hebben betrekking op muziek- en podiumerfgoed.

Dit register is een gloednieuw beleidsinstrument. Het bundelt acties die op een inspirerende manier kennis, praktijken en technieken een toekomst geven en dus levend houden. De voorbeelden bieden inspiratie voor wie zich ook actief wil inzetten voor de toekomst van zijn of haar immaterieel erfgoed. Achter de geselecteerde praktijken staan steeds mensen die bewust actie ondernemen om nieuwe generaties warm te maken voor hun erfgoed.

In september 2019 kon iedereen praktijken nomineren voor het Register. Op advies van een expertencommissie koos minister Jambon de eerste acht praktijken voor het Register. Ze tonen aan dat in heel Vlaanderen diverse mensen en organisaties bezig zijn met immaterieel erfgoed: van professionele organisaties als musea en erfgoedcellen, tot gemeentebesturen en vrijwilligersorganisaties.

Twee praktijken hebben betrekking op het immaterieel erfgoed van muziek en podiumkunsten:

  • Das de Puppe van Draad Poppentheater
    Draad Poppentheater uit Roeselare nam het initiatief voor een project rond het West-Vlaamse poppentheater, een kunstvorm met een erg rijke geschiedenis. Het project kreeg de naam Das de Puppe’, wat West-Vlaams is voor Dat is heel goed’. Het initiatief bracht het poppentheater de geschiedenis, het belang en de invloed van West-Vlaamse figurentheatergezelschappen in kaart. Via het poppentheaterplatform DAS DE PUPPE werd kennis gedeeld en via een website en sociale media werden poppengezelschappen opgespoord en werd informatie bijeengebracht. Er was ook een tentoonstelling aan verbonden. CEMPER (destijds als Het Firmament) ondersteunde mee de uitwerking van de tentoonstelling.

  • Club Zaghareed
    De youyou is de Franse benaming voor een trilkreet die door vrouwen wordt geuit bij gebeurtenissen, zoals huwelijken en begrafenissen. De kreet vindt zijn oorsprong in diverse culturen in het Midden-Oosten, Noord- en Subsaharaans Afrika, en zelfs in het Baskenland. Myriam Van Imschoot ontwikkelt rond de youyou artistieke projecten met lokale performers, met respect voor hun traditie, maar ook met openheid voor nieuwe invullingen. Club Zaghareed is een collectief gedragen initiatief van de YouYou-groep. Dit project wordt ondersteund met een beurs voor vakmanschap van de Vlaamse overheid.

Benieuwd naar de andere geselecteerde praktijken? Surf naar immaterieelerfgoed​.be!

Bron: Persbericht Departement Cultuur, Jeugd en Media, 6/01/2020.

Ook interessant

01 mrt. 2024

Ambacht in Beeld Festival Brussel 2024

Ontdek op 30 en 31 maart 2024 meer dan 40 workshops, masterclasses, exposities, demonstraties en films tijdens het Ambacht in Beeld Festival.
Lees meer
20 feb. 2024

Onderzoek social dance (folk-, volks- en werelddans)

Neem deel aan ons onderzoek naar folk-, volks- en werelddans en de manier waarop dit doorgegeven kan worden aan de volgende generaties.
Lees meer
20 feb. 2024

Memoranda rond cultuur en kunsten

SARC en oKo publiceerden memoranda met beleidsaanbevelingen rond cultuur en kunsten.
Lees meer
07 feb. 2024

Maak kennis met Mieke en Jeroen

We verwelkomen stafmedewerker immaterieel erfgoed Mieke Witkamp en stagiair scenografisch erfgoed Jeroen Gyselings.
Lees meer