Home Nieuws 600.000 euro voor ondersteuning van vakmanschap

600.000 euro voor ondersteuning van vakmanschap

De Vlaamse minister van Cultuur kent 21 beurzen toe voor het doorgeven van vakmanschap in een meester-leerlingtraject. Daarmee ondersteunt hij 21 meesters-vaklui en 35 leerlingen die samen een traject doorlopen. Zo worden kennis en vaardigheden doorgegeven aan het talent van de toekomst en gaan ze niet verloren.

De meester-leerlingbeurzen passen in het beleid rond immaterieel erfgoed, het niet-tastbaar erfgoed dat in de hoofden en handen van mensen leeft. Immaterieel erfgoed is niet alleen waardevol maar ook uiterst kwetsbaar. Zo kan vakmanschap alleen levend worden gehouden door het over te dragen aan volgende generaties.

Er zijn vijf vakmanschappen binnen muziek en podiumkunsten wiens aanvraag gehonoreerd werden:

  • Meester Remy Dubois zal leerling Bart Van Troyen leren over het onderzoeken, restaureren en bespelen van historische achttiende-eeuwse musettes.
  • Meester Tim Duerinck zal leerling Bram De Man introduceren in het vakmanschap rond het maken van een contrabas uit nieuwe duurzame materialen.
  • Meester Samuel LePetit en leerlingen Maarten Janssens en Joris Janssens zullen aan de slag gaan rond het ambacht van het bouwen van een marionet.
  • Meester Marc Reymen ontvangt in deze ronde voor een tweede keer een meester-leerling beurs waarbij hij als opvolging van zijn eerste traject aan de slag gaat met Robin Hendrickx, Sascha Grimm, Linus De Smet en Thomas Broes rond het ontwerpen en bouwen van de draailier.
  • Meester Marc Maillard zal de leerlingen wegwijs maken in het poppen maken en de bijhorende technieken voor verbeelding en verwondering doorgeven aan zijn leerling Annelies Poppe.

Deze vijf vaklui gaan vanaf volgend jaar aan de slag met de beurzen om gedurende een langere periode – een paar maanden tot twee jaar – intensief samen te werken met hun leerling(en) zodat hun unieke vakmanschap levend gehouden wordt.

Musette Bouwen © Bart Van Troyen

© Bart Van Troyen

Meer info over de meester-leeringbeurzen en een overzicht van alle toegekende beurzen vind je op de website van Departement Cultuur, Jeugd en Media.

Ook interessant

Resprise slot 1
22 nov. 2023

Feestelijk slotakkoord en publicatie bekronen project REPRISE

REPRISE dook in het heden en verleden van de podiumkunsten in Haspengouw.
Lees meer
Marionetten Maken Kikker 28 web
14 nov. 2023

Van concept tot kikker: het resultaat van een meester-leerlingtraject

Maarten Janssens vertelt ons in een interview hoe hij en zijn broer Joris leerden om draadpoppen te maken met de hulp van een meerster-leerlingbeurs.
Lees meer
20231018 Domein2overleg 00 web
26 okt. 2023

Verslag van het eerste Domein 2-Overleg

Op woensdagavond 18 oktober 2023 vond het allereerste Domein 2-Overleg plaats. Lees hier het verslag.
Lees meer
20231011 Dance ICH 04
23 okt. 2023

Dance as ICH in Roemenië – Cultural mediation of dance activities

Van 9 tot 11 oktober vond de derde workshopreeks van het Creative Europeproject Dance – ICH plaats bij ASTRA, het Roemeense openluchtmuseum in Sibiu.
Lees meer