Home Projecten Immaterieel muziek- en podiumerfgoed in de kijker

Immaterieel muziek- en podiumerfgoed in de kijker

Doorheen 2021 werkten Werkplaats immaterieel erfgoed en CEMPER samen om het immaterieel erfgoed van muziek en podiumkunsten verder in kaart te brengen en zichtbaar te maken op immaterieelerfgoed.be.

Atelier Maarten De Keukeleire

Waarom was extra aandacht voor muziek- en podiumerfgoed nodig?

Immaterieel erfgoed vind je in alle (culturele) aspecten van het leven zoals sport en spel, feesten en rituelen, landbouw, taalgebruik, en eten en drinken. Je vindt het ook binnen de muziek en podiumkunsten. Denk bijvoorbeeld aan muziekstijlen, acteer- en danstechnieken, ambachten, en muziek- en podiumtradities, zoals de fanfare- en rederijkerscultuur, het maken van theaterpoppen of de muziekkunst van het jachthoornblazen. Deze praktijken kunnen geregistreerd worden op het platform immaterieelerfgoed​.be.

Uit de omgevingsanalyse die de Werkplaats in 2017 deed, bleek dat het immaterieel erfgoed dat in Vlaanderen leeft veel ruimer en diverser is dan wat op basis van het sinds 2006 gevoerde beleid in Vlaanderen in beeld komt met de opgezette instrumenten voor het inventariseren ervan: het platform immaterieelerfgoed​.be en de Inventaris Vlaanderen van het Immaterieel Cultureel Erfgoed.

Ondanks de actuele rijkdom van het immaterieel erfgoed in Vlaanderen, geeft het platform geen representatief beeld van de muziek- en podiumpraktijken, ‑technieken en –tradities die aanwezig zijn in onze samenleving. Van de 76 erfgoedpraktijken die tussen 2012 en 2016 werden geregistreerd, behoorden slechts acht registraties tot domein twee (podiumkunsten). Daarom was het hoofddoel van dit project een verhoging van en een grotere diversiteit aan registraties uit dit domein op immaterieelerfgoed​.be. Hiermee zetten we ook een eerste stap naar het uitbreiden van het netwerk rond muziek en podiumkunsten.

Samenwerking met erfgoedcellen, PARCUM en KADOC

Om het project tot een goed einde te laten komen, sloegen we de handen in elkaar met een aantal erfgoedcellen die op zoek gingen naar praktijken binnen hun eigen regio. Om de geïnteresseerde erfgoedcellen op weg te helpen, organiseerden we in februari 2021 workshops Hoe praktijken registreren uit muziek en podiumkunsten’. Veertien erfgoedcellen gingen actief aan de slag met immaterieel muziek- en podiumerfgoed.

Ook met PARCUM en KADOC gingen we een samenwerking aan. Ze engageerden zich om een aantal muziek en podiumkunsten binnen het religieus erfgoed op de kaart te zetten in het kader van hun project Hemelsbreed’.

Resultaat: 48 nieuwe registraties

Doorheen 2021 en in de nasleep van het project werden 48 nieuwe immaterieel erfgoedpraktijken binnen muziek- en podiumkunsten geregistreerd op immaterieelerfgoed​.be. Ontdek de nieuwe registraties:

Misschien hou jij ook bepaalde tradities, kennis en vaardigheden rond muziek en podiumkunsten in leven?

Geef jouw immaterieel muziek- en podiumerfgoed meer zichtbaarheid door het te registreren op immaterieelerfgoed​.be.

Hulp nodig bij het registreren van je praktijk? Sarah Kaerts van Werkplaats immaterieel erfgoed (sarah@​werkplaatsimmaterieelerfgoed.​be) en Sarah Masson van CEMPER (sarah.​masson@​cemper.​be) helpen je graag verder!

Lees ook

14 apr. 2022

Doedelzak spelen als immaterieel erfgoed

‘Doedelzak’ is een verzamelnaam voor een zeer gevarieerd instrument. Wij gingen in gesprek met Bart Preat die Vlaamse doedelzak, gaita, Uilleann pipe…
Lees meer
01 mrt. 2022

Applaus bij muziek en podiumkunsten

Lees meer over de conventies en de evolutie van applaus binnen muziek en podiumkunsten.
Lees meer
02 jul. 2021

Vioolbouwen als immaterieel erfgoed

Ontdek het atelier van vioolbouwer Maarten De Keukeleire.
Lees meer
01 jul. 2021

Rolstoeldansen als immaterieel erfgoed

Sofie Cox vertelt over haar passie voor rolstoeldansen.
Lees meer
10 jun. 2021

Amateurtoneel in het Puurs dialect als immaterieel erfgoed

Willy Houthooft vertelt over zijn toneelvereniging die in het puur Puurs speelt.
Lees meer
22 apr. 2021

Manueel klokkenluiden en figurentheater in campagne rond immaterieel erfgoed

2021 staat bij CEMPER en Werkplaats immaterieel erfgoed in het teken van het immaterieel cultureel erfgoed van muziek en podiumkunsten.
Lees meer

Projectmedewerkers

Communicatie Sarah Masson Mail Sarah Masson