Home Musea

Musea

Zoek je origineel bronnenmateriaal en weet je niet waar te beginnen? Bekijk ons overzicht van musea en objectendepots die muziek- en podiumerfgoed bevatten.

Nationaal - musea met muziek- en podiumerfgoed

Muziekinstrumentenmuseum (MIM)
Het Muziekinstrumentenmuseum (MIM) beheert de grootste collectie muziekinstrumenten in België. De museumcollectie bestaat uit 8000 items waarvan er 1200 tentoongesteld zijn. Ze bevat niet enkel klassieke’ muziekinstrumenten, maar ook instrumenten uit de volks- en wereldmuziek. Aan de basis van de collectie liggen onder meer de verzamelingen van musicoloog François-Joseph Fétis en de Indische radjah Sourindro Mohun Tagore. Het museum beschikt over een eigen restauratieatelier, een museumwinkel, bibliotheek en restaurant. Hun online museumcatalogussen (Carmentis en MIMO) vind je bij Online Catalogus’.
Museum Vleeshuis – Klank van de stad
Het Museum Vleeshuis focust op de geschiedenis van het muzikale leven in Antwerpen. Zes eeuwen muziek in Antwerpen worden er in hun context geplaatst en geïllustreerd aan de hand van prenten, maquettes, schilderijen, documenten en muziekinstrumenten. Van middeleeuwse speellieden tot beiaardmuziek, opera, kerkmuziek, muziekdruk, instrumentenbouwers, danscultuur, jazz, Ferre Grignard of The Pebbles. De collectie van Museum Vleeshuis vind je (samen met alle andere collecties van de Antwerpse stedelijke musea) online. Kijk hiervoor op onze website bij Beleven / Online databanken en catalogi’ onder DAMS Antwerpen.
AfricaMuseum
De collectie van het AfricaMuseum bevat meer dan 8000 muziekinstrumenten.
Het merendeel daarvan is afkomstig uit Midden-Afrika, meer bepaald uit de republiek Congo. De Dienst Etnomusicologie van het museum beheert een uniek etnomusicologisch klankarchief (ca. 3000 muziekopnames vanaf 1910). Een deel van de collectie van de kan je online beluisteren op DEKKMMA; de link vind je op onze website bij Zoeken en vinden / Audiovisueel materiaal vinden’.
Den Ast – Streekmuseum
Het museum, gevestigd in het erfgoedcentrum Den Ast, bevat meer dan 20.000 stukken, waaronder de collectie van en rond François Servais (18071866), cellist en componist. Zijn leven en werk wordt getoond met foto’s, bladmuziek en documenten. Ook het muziekleven in Halle komt aan bod via andere muzikale stadsgenoten en muziekverenigingen.
MAS
Het MAS heeft een voorraadkast met een half miljoen museumstukken. Een grote verzameling poesjenellen maakt deel uit van hun podiumerfgoed. De collectie van het MAS kan je online doorzoeken: kijk hiervoor op onze website bij Beleven / Online databanken en catalogi’ onder DAMS Antwerpen.
Huis van Alijn
Het Huis van Alijn is het museum van dagelijks leven’. Het museum geeft figurentheater, muziek en circus een prominente plaats in hun opstelling.
Orgelcollectie Ghysels
In 2007 kocht de Vlaamse Gemeenschap de unieke collectie mechanische muziekinstrumenten van Jef Ghysels. Deze collectie van 16 orgels biedt een mooi overzicht van de geschiedenis van het mechanische orgel van de laatste 125 jaar. Sinds 2010 is de collectie opgeslagen in een geklimatiseerd depot van Katoen Natie in Kallo. Het departement Cultuur, Jeugd en Media staat in voor het beheer ervan. In het najaar van 2013 nam toenmalig minister van cultuur, Joke Schauvliege, de beslissing om in te gaan op het voorstel van de stad Antwerpen om de orgelcollectie Ghysels een permanente bestemming te geven in Museum Vleeshuis | Klank van de Stad.
Rock Werchter X
Belevingscentrum rond de rijke geschiedenis (vanaf 1975) van het festival van Rock Werchter.
Jazz Centrum Vlaanderen
Het Jazz Centrum Vlaanderen (Dendermonde) heeft als doel het conserveren, documenteren en promoten van traditionele jazz- en bluesmuziek. Er vinden geregeld lezingen en tijdelijke tentoonstellingen plaats en het archief is vrij consulteerbaar.
Brabants Centrum voor Muziektradities (BCM)
Het BCM in Kampenhout beheert de collectie van musicoloog en muzikant Hubert Boone: een indrukwekkende verzameling volksmuziekinstrumenten en een bibliotheek.
Volksinstrumentenmuseum
Volksinstrumenten, prenten en archiefstukken geven al hun geheimen prijs in het Volksinstrumentenmuseum van Gooik. Een verzameling die door Herman Dewit en Rosita Tahon (van volksmuziekgroep t Kliekske) na jarenlang veldwerk werd samengesteld en dankzij het gemeentebestuur van Gooik een plaatsje heeft gevonden in gemeenschapscentrum De Cam, boven het volkscafé.
Draaiorgelmuseum
Het Draaiorgelmuseum (Westerlo-Voortkapel) toont een gevarieerde collectie mechanische orgels, van verschillende formaten. Pronkstukken zijn de instrumenten van de firma’s Decap en Mortier. De collectie is aangevuld met kleinere speeldozen, oude afspeelapparaten en accordeons.
Beiaardmuseum - Koninklijke beiaardschool
De Koninklijke Beiaardschool (Mechelen) herbergt een Beiaardmuseum. Je vindt er klokken, beiaardklavieren, torenuurwerken, manuscripten en kunstvoorwerpen. Daarnaast beschikt de school over een archief met historische manuscripten, partituren, legaten, films, personalia, fotomateriaal en persknipsels over de geschiedenis van de beiaardkunst.
Beiaardtoren Hasselt
168 trappen brengen je van op de begane grond naar een adembenemend uitzicht over Hasselt. En onderweg maak je kennis met de tijd: beieren op kleine klokjes, een oude beiaard bespelen en een luidklok luiden. Bovenaan, na een passage langs de 18de eeuwse speeltrommel en de beiaardierkamer, krijg je van op de klokkengalerij een adembenemend uitzicht over Hasselt.
Klokkentoren Sint-Michiel Roeselare
Het gerenoveerde museum laat je via gemakkelijk te betreden verdiepingen kennismaken met een jarenlange klokkencultuur. Je kan er zelf een deuntje op de beiaard spelen en een klok luiden. Vanop de toren heb je een mooi zicht op de Kemmelberg, IJzertoren en Kluisberg. Gaandeweg hoor je de techniek van het samenspel van de 49 klokken.
Torenmuseum
Het Torenmuseum (Mol) is ondergebracht in de eeuwenoude toren van de Sint-Pieter en Pauwelkerk. Het museum omvat vijf verdiepingen. Alle geëxposeerde voorwerpen en documenten hebben betrekking op de toren, de kerk en de beiaard. De historiek van de beiaard en het klokkengieten wordt getoond.
Brabants Radiomuseum
Een privémuseum in Haasrode van oude radio’s met een collectie van 6000 exemplaren waarvan er ongeveer 2000 te bezichtigen zijn.
Radiomuseum Olen
Het Olens Radiomuseum toont de geschiedenis van de radio met tal van oude toestellen. Het museum biedt ook een herstellingsdienst voor oude radio’s aan.
Radiomuseum Heist-op-den-Berg
Het Radiomuseum toont de geschiedenis van de radio in 7 vitrinekasten en er is ook een actief radioamateurstation.
SBR-Radiomuseum
Dit museum herbergt de meest complete verzameling vooroorlogse radio’s van het Belgische radiomerk: SBR, Société Belge Radio Electrique.
René De Clercqmuseum
Het René De Clercqmuseum belicht het leven en werk van deze dichter en leverancier van teksten voor tal van Vlaamse componisten.
Huis Mortelmans
Dit privémuseum belicht leven en werk van de broers Mortelmans. Lodewijk Mortelmans (componist), Frans Mortelmans (plastisch kunstenaar) en ook de kunstkringen De Scalden en Lumière krijgen er aandacht.
Edgar Tinelmuseum
Het geboortehuis van Edgar Tinel in Sinaai werd ingericht als museum. Met tal van documenten en musicalia uit het leven van Tinel.
Peter Benoit Museum
In Harelbeke, de geboorteplaats van Peter Benoit, vindt men het museum voor deze componist. Peter Benoit is een icoon van de Vlaamse muziek en heeft met zijn muziekpedagogisch programma decennialang het Vlaamse muziekonderwijs en ‑leven bepaald. Het museum evoceert het Vlaamse muziekleven uit de 19de eeuw en de rol van Benoit daarin. Het museum beheert een bibliotheek met ca. 4000 volksliederen uit de collectie van Paul Vandebuerie, de stichter van het museum.
Brel Stichting
De Brel Stichting biedt een permanente digitale tentoonstelling waar bezoekers de vele facetten van het talent van Jacques Brel kunnen ontdekken in de Brel Chanteur en Brel Auteur ruimtes.